Опит от САЩ за прозрачни обществени поръчки

Представители на Департамента по търговия на САЩ и на Търговското представителство към Посолството на САЩ посетиха БТПП и се срещнаха с председателя й Цветан Симеонов във връзка с провеждането на регионална конференция “Прозрачност в управлението на обществените поръчки”, организирана от Посолството на САЩ и Американската търговска камара, съобщиха от БТПП.

Гостите бяха запознати с дейността на Палатата, като всеки един от тях имаше възможността да се представи и да зададе въпросите си. Председателят на БТПП информира участниците за проблемите, свързани с приложението на Закона за обществените поръчки, а именно: забавяно плащане, директното договаряне и високите такси за участие.

Цветан Симеонов представи предложенията на Палатата за увеличаване на прозрачността и подобряване на управлението на обществените поръчки: задължително включване на представители на браншовите организации в комисиите по оценка; нормиране на пределен процент от стойността на обществената поръчка като гаранция за изпълнение на договора; електронно подаване на документи и електронната им обработка.

БТПП ще подкрепя предложенията за изсветляване и прозрачност при процедурите.

Представителите на Департамента по търговия на САЩ се запознаха с особеностите на националното законодателство. Днес представят свои доклади по време на регионалната конференция в Посолството на САЩ. 

 

Снимка: БТПП

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.