Опасност от кръвопролития и дори от война в Крим

Напрежението в украинската автономна република Крим нараства с часове и все по-голяма става вероятността да се стигне до кръвопролития и дори до война с Русия. Поне това показват информациите, които идват от Украйни и Русия.

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов е наредил на силите за сигурност на страната „да защитят гражданите в Крим и да накажат престъпниците”, окупирали сградата на кримския парламент. От трибуната на Върховната Рада Киев Турчинов, който от завчера е и върховен главнокомандващ на Украйна, заяви, че всеки опит за завземането на сгради ще бъде разглеждан като престъпление срещу украинската държава с всички произтичащи от това последствия.

По-късно днес  Александър Турчинов предупреди Русия да не предприема военна агресия, предаде Франс прес.

Сградите на парламента и правителството в украинската автономна република Крим са под контрола на отряди за самоотбрана, формирани от местното рускоезично население. Създадени стихийно в целия полуостров подобни групи за самоотбрана се насочват към регионалната столица Симферопол, предадоха кореспонденти на ИТАР-ТАСС, съобщи Дарик.

Окупаторите, превзели сградите на кримската Върховна рада и на правителството, отказаха да преговарят с местния премиер, тъй като не са упълномощени да водят преговори.

Изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков съобщи тази сутрин, че полицията, включително специалните й сили, са поставени в повишена готовност след превземането на сградите на парламента и правителството в Крим от въоръжени мъже, издигнали руски знамена, предаде Франс прес.

Пред сградата на Върховния съвет на автономната република Крим в момента се провеждат две паралелни демонстрации – в подкрепа и срещу новата власт в Киев, съобщи ИТАР-ТАСС. По приблизителни оценки на площада са се събрали около 10 000 души.

Превземането на сградите на парламента и правителството в Симферопол може да доведе до регионален конфликт, заяви полският външен министър Радослав Шикорски, цитиран от Ройтерс. “Това е драстична стъпка. Предупреждавам онези, които я предприеха, и онези, които им позволиха да го сторят, защото така започват регионални конфликти. Това е много опасна игра”, каза Шикорски пред журналисти.

Междувременно руското външно министерство заяви, че Русия ще защитава правата на сънародниците си и ще реагира безкомпромисно на всяко нарушение на тези права, предаде Ройтерс.

В Черно море край бреговете на Крим от вчера Русия провежда мащабно военно учение. Морски пехотинци от руския Балтийски и от Северния флот се натоварват на големи десантни кораби. Те ще получат конкретна задача след излизането на корабите в открито море, съобщи ИТАР-ТАСС. Според пресслужбата на руското министерство на отбраната. въздушни десантчици от Псков се готвят за стоварване в райони, които ще станат известни, едва след като самолетите стигнат определените зони. Командващите армии и съединения са получили от Генералния щаб запечатани пликове, съдържащи задачите на войските с указания за регионите, в които трябва да действат, добавя ИТАР-ТАСС.

Руското министерство на отбраната съобщи, че изтребители са поставени в бойна готовност по западните граници.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Най-интересън е коментарът на полският външен министър Радослав Шикорски: „Това е драстична стъпка. Предупреждавам онези, които я предприеха, и онези, които им позволиха да го сторят, защото така започват регионални конфликти. Това е много опасна игра“, каза Шикорски пред журналисти. Кой предприе тази драстична стъпка, кой я започна, кой им позволи?

Leave a Reply

Your email address will not be published.