Опълчението в Славянск иска Москва да прати миротворци

“Народният кмет” и предводител на опълчението в Славянск Вячеслав Пономарьов се е обърнал към ръководството на Русия с молба да изпрати в така нар. Донецка република миротворчески сили “за защита от Националната гвардия и от “Десен сектор”, съобщи РИА „Новости”.

“Убиват нашите братя… Те не разговарят с нас, а просто убиват”, заявил Пономарьов на извънредна пресконференция по повод на нощните сражения в околностите на Славянск. По думите му “днес градът е като под обсада от “Десен сектор” и да защити жителите може само Русия – затова и се е обърнал към президента Путин с молба да изпрати миротворчески сили на територията на Донецка и Луганска области.

РИА „Новости” припомня, че през нощта срещу неделя неизвестни лица са подложили на обстрел един от постовете на опълчението и са убили трима човека, сред които и „мирни жители на града”. Има загинали и сред нападателите.

Както е известно, горната камара на руския парламент преди време даде на президента Владимир Путин правото да използва руси войски спрямо Украйна до нормализация на обществено-политическата обстановка в тази страна.
Опълченците в Славянск са въвели вечерен час, съобщи Лента ру. Лидерът на опълченците, “народният кмет” на Славянск Вячеслав Пономарьов заяви, че във връзка с нощна стрелба в центъра на града , в която са били ранени две случайни лица в Славянск се въвежда вечерен час . “От полунощ до шест сутринта се въвежда вечерен час. Появата на външни лица по улиците е недопустима. ” – заяви пред РИА Новости Пономарьов .

Междувременно оторизираният от външно министерство на Руската федерация по въпросите на човешките права, демокрацията и върховенството на закона Константин Долгов коментира, че въпреки привидно мирните декларации, които през последните дни звучаха от редица лидери на Киев се даде старт на военна кампания, която доведе както ние многократно предупреждавахме до развитие на гражданска война и мощна дестабилизация на ситуацията в тези региони на страната, а възможно и в Украйна като цяло.

Изпълнителният директор на центъра за политически изследвания “Север-Юг” Алексей Власов е на същото мнение.
“Аз не искам да оценявам от гледната точка на страничен научен подход и анализ. Западните историци спорят за това какъв е критерият за определението “гражданска война ” или “местен конфликт”. Някои я определят с количеството на човешките жертви, сто или хиляда души – това е гражданска война, а пет-десет – това не е. От моя гледна точка, всеки човешки живот – това е индикация на това, че противопоставянето е надхвърлило критичната точка, а в Украйна е точно така. Ето защо, аз мисля, че гражданската война всъщност е започнала”, казва Власов.

По-рано днес МВнР на Русия изрази възмущение от “провокацията в Славянск”.

Свързани публикации

1 Comment

  1. В Русия така им викат на окупационните руски войски “Миротворци”.Такива миротворци
    Русия изпращаше в Абхазия и Северна Осетия.И резултата е налице.И двете бивши грузински територии сега са руски анклави.

Leave a Reply

Your email address will not be published.