ООН знае за 14 вероятни атаки с химическо оръжие в Сирия

 „Ние разследваме 14 случая на предполагаема употреба на химическо оръжие”, заяви Пауло Серхио Пинейро, ръководител на независима комисия натоварена със задачата от Комисията за човешки права към ООН. Пинейро зави, че Сирия не е признала неговата комисия, което затруднява екипа в събирането на доказателства, вследствие на което не е възможно към момента да бъде определено кой е отговорен за атаките.

Руският външен министър Сергей Лавров днес заяви, че може би е дошло времето да се обмислят усилия за склоняване на враговете на сирийския президент Башар Асад да вземат участие в международната мирна конференция, вместо към тях да се отправят само призиви, предаде Ройтерс.

Лавров осъди европейските страни, че се опитват да преиначат споразумението, което бе постигнато между САЩ и Русия през уикенда в Женева и по силата на което Сирия трябва да предаде химическите си оръжия, за да избегне американски удари.

По този начин Лавров даде да се разбере, че Русия ще се противопостави на всеки опит за заплахи с военна операция към Дамаск, ако Асад не спази договореностите, както и че Москва ще обвинява сирийската опозиция и Запада, ако споразумението не доведе до по-мащабен тласък за прекратяване на сирийския конфликт.

В Дамаск сирийският министър на информацията, Омран ал-Зуби, заяви, че „Сирия е готова за всичко, което би дошло от ООН. Ние приемаме руския план да се освободим от нашите химически оръжия”. Министърът увери, че на практика властите вече са готови с документацията и са започнали да изготвят списъка (на химическите оръжия).

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.