ООН: От януари 730 000 души са влезли в Русия от Украйна

От департамента на върховния комисар по бежанците към ООН съобщават, че от началото на годината 730 000 човека са влезли в Русия от Украйна заради конфликта в източните части на Украйна. Информацията бе разпространена и от Ройтерс, като се изтъква, че потокът с бежанци силно е нараснал от началото на юни заради започналите и продължаващи бойни действия между правителствените части и сепаратистите

Става ясно обаче, че Върховният комисариат по бежанците се позовава на съобщение на руските власти. Които по-рано тази година информираха, че 48 000 бежанци от Украйна са подали молби за получаване на убежище в Росия.

На 20 юни началникът на отдел във Федералната миграционна служба Владимир Ручейков съобщи, че над 400 000 украинци са пристигнали от началото на годината в Русия и са останали на нейна територия. Според Ручейков, повечето от тези украински граждани са пристигнали в Русия след месец март, т. е. след сформирането на новото правителство в Киев.

Твърди се, че заради военните действия в Югоизточна Украйна, която е населена предимно с рускоезично население, само в Ростовска област влизат среднодневно влизат по около 10 000 украински граждани.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.