Комисар от ООН критикува ЕС за справянето с бежанците

Върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш разкритикува не просто работата, а системата на ЕС за работа с бежанците и призова да се разширят легалните канали, по които идващите в Европа могат да потърсят и да получат убежище.

Системата за предоставяне на убежище на Европейския съюз е „напълно нефункционираща“, заяви на пресконференция в Женева вчера Антониу Гутериш след среща с френския министър на вътрешните работи Бернар Казньов. Комисарят на ООН призова ЕС да координира по-добре реакцията си на наплива на хилядите бежанци, бягащи от насилие в Африка и Близкия изток. Според Гутериш реакцията би могла да включи разполагане от страна на ЕС на регистрационни центрове за мигрантите, стичащи се в страни като Италия и Гърция. По думите му тези центрове, наречени от него „горещи точки“, могат да помогнат на властите да разграничават бежанците от икономическите имигранти.

Гутериш призова международната общност да помогне да се спре потокът от нелегални бежанци в Европа и настоятелно препоръча да се оказва финансова помощ на страните, които приемат най-много бежанци, вкл. от Сирия, както и да се противодейства на трафикантите на хора.

Комисарят разказа, че има сериозен недостиг на средства за изпълнение на проектите за подпомагане на сирийските бежанци в приемащите ги страни. В момента, според ООН, в различни страни по света има над 4 млн. бежанци от Сирия, като почти 2 млн. от тях са в Турция.

В същото време сръбският премиер Александър Вучич заяви, че неговата страна никога няма да затвори границите си за мигрантите. Според него, лидерите от Европейския съюз трябва да окажат съдействие да бъде изготвен план за справяне с кризата, предизвикана от бежанската вълна към Балканите. По приблизителни оценки, броят на мигрантите, влезли в Сърбия от началото на годината, вече е около 100 хил. души. Повече от тях идват от Сирия и останалите конфликтни зони в Близкия изток и се насочват към страните от Шенген. Според Вучич, бежанската вълна не може да бъде спряна с огради, както това прави Унгария в моментра, защото тогава мигрантите ще намерят други маршрути към Западна Европа, например през България, Румъния и Хърватия.

От друга страна, положението в Унгария все повече се влошава. Само за последните 24 часа в страната са влезли над 3200 мигранти през Сърбия, повечето от тях – сирийци. Средно на ден сръбско-унгарската граница пресичат около 2000 души, докато в началото на годината цифрата беше между 250 и 500 души. Така от началото на годината броят им надхвърля 140 хил. души. Жп гарите в Будапеща вече приличат на бежански лагери, а властите все по-трудно се справят с бежанския наплив. Имигрантите преминават в Унгария независимо, че границата вече се охранява и от армията, а оградата ударно се довършва, като тя трябва да бъде напълно готова по 175-километровата граница до началото на септември. Пак през септември управляващите възнамеряват да приемат още по-строги закони срещу нелегалните мигранти, както и да създадат спецзвена, които да ловят незаконно влезлите на унгарска територия. В центровете за събиране на помощи пък събират храна, дрехи, лекарства, някои дори даряват билети за метрото.

Будапеща вече прилича на огромен бежански лагер. Навсякъде могат да се видят хора, постлали одеала по земята и налягали на тях, по стълбите са прострели прането си. Някои молят за вода и за медицинска помощ. Деца навсякъде плачат. През този месец кметството на Будапеща инсталира душове и тоалетни в зоните, определени като транзитни на гарите. Щом пристигнат, мигрантите се регистрират като кандидати за убежище и властите ги изпращат с влакове през Будапеща до официалните бежански лагери. Въпреки това, мнозина остават по-дълго по гарите, за да чакат близките си или да решат накъде да поемат. Тъй като Унгария е член на Шенген, за мигрантите не е трудно да продължат към Германия или Швеция.

Същевременно, край бреговете на Либия шведският кораб „Посейдон“ спаси мигранти и ги транспортира към Италия. Очаква се тази вечер да акостира в Палермо. 130 от бежанците са били на гумена лодка, а още 442 души – на борда на дървен кораб, който се е носел по вълните край Либия. Телата на още 52 загинали мигранти бяха открити в трюма на кораба.

Външният министър на Италия Паоло Джентилони коментира, че ЕС показва по-силно общо осъзнаване по въпроса за имигрантите. „Необходимо е всяка страна да прояви отговорност по този проблем. Преди три месеца Италия и Гърция се бореха сами. Но за съжаление, грубата реалност, като днешната трагедия с откритите загинали имигранти в камион в Австрия, ни подтикнаха да заговорим на общ език“, каза още Джентилони.

Вече няма съмнение, че това е най-тежката бежанска криза от Втората световна война насам. Положението става все по-драматично, а Италия, Гърция и – вече – Унгария, все повече анализатори определят като страни от предната фронтова линия. Докога ще я удържат – времето ще покаже.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.