ООН осъди анексирането на Крим със 100 гласа „за” и 11 „против”

Съветът за сигурност на ООН окачестви "Ислямска държава" като безпрецедентна заплаха за мира и сигурността на планетата

Министерството на външните работи на Русия определи като контрапродуктивна приетата късно снощи (по Московско време) в Общото събрание на ООН резолюция за Украйна и отбеляза, че големият брой на въздържалите се и неприсъстващи на гласуването представители на страните членки на Общото събрание на ООН свидетелства, че не се приема едностранното тълкувание на украинските събития, предаде Интерфакс.
„Контрапродуктивната инициатива с резолюцията в Общото събрание единствено ще усложни съдействието за разрешаване на вътрешнополитическата криза в Украйна”, се казва в съобщението, публикувано на сайта на министерството.
Всъщност само Армения, Беларус, Боливия, Венецуела, Куба, Северна Корея, Мавритания, Никарагуа, Сирия и Судан подкрепиха Русия и в Общото събрание на ООН гласуваха „против” резолюция, която осъжда анкесирането на Крим и подкрепя териториалната цялост на Украйна.
Документът, който няма задължителна сила, получи 100 гласа „за”, 11 „против” и 58 „въздържали се”. 24 държави от 193-членното Общо събрание на ООН не участваха в гласуването.
Западни дипломати казаха, че гласовете в подкрепа на резолюцията са били повече от очакваното въпреки, по думите им, агресивното лобиране от страна на Русия срещу текста. Друг представител предупреди преди гласуването за опасност от въздържане от гласуване на редица държави, предимно африкански и тихоокеански, които са обект на “интензивна кампания за лобиране и сплашване” от Москва.
Текстът на резолюцията е подобен на този, който беше предложен на 19 март на Съвета за сигурност на ООН, но беше блокиран от Русия. В документа се призовава за търсене на мирно решение на кризата чрез пряк политически диалог на засегнатите страни.
Вчера Москва предупреди, че евентуалното приемане на документа от Общото събрание няма да има никакви последици, припомня bTv.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.