ООН настоява да се спре с насаждането на ненавист в Украйна

В Украйна е необходимо спешно да се спре с дезинформацията, пропагандата и подстрекателството към ненавист, за да се избегне по-нататъшна ескалация на напрежението в страната. Това е основният извод от публикувания в Женева доклад на ООН за състоянието на правата на човека в Украйна, съобщава новинарският сайт на Световната организация.
«Авторите на доклада подчертават, че на хората е нужна заслужаваща доверие информация, способна да противостои на широко разпространената дезинформация, а също да се спре с изказвания, насочени към разгаряне на омраза на национална, религиозна или расова почва», – заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Нави Пилай в коментар на доклада.

В доклада повечето груби нарушения на правата на човека по време на протестите в Киев (Евромайдана) се свързват с действията на спецчастите „Беркут”. Освен това се обръща внимание на това, че референдумът в Крим е протекъл в атмосфера, която не благоприятства свободното изразяване на волята на избирателите, а също така се прави паралел между Кримските събития и това, което се случва в Източна Украйна.

Авторите от дирекцията на Върховния комисар по правата на човека се спират и на корените на причините, довели до протестите в Украйна през ноември 2013 година. Сред тях са корупцията, широко разпространеното икономическо неравенство, а също отсъствието на отговорност за нарушаването на правата на човека от страна на силите за сигурност и слабостта на институциите, призвани да гарантират върховенството на закона.

В частност, в доклада се казва, че преди референдума и по време на провеждането му в Крим са действали «военизирани групи и така наречените „сили за самоотбрана”, а също и военни без отличителни знаци, което е създавало атмосфера, която не благоприятства свободното изразяване на волята на участниците в гласуването. Освен това се посочва, че делегацията на дирекцията на Върховния комиссар на ООН по правата на човека е получила много съобщения за фалшификации по време на гласуването.

В доклада има и призив към властите в Крим публично да осъдят всички нападения или заплахи по отношение на правозащитници, журналисти или представители на политическата опозиция.

Нави Пилай казва, че изводите в доклада ясно свидетелстват за «сериозната необходимост да се гарантира пълно уважение към върховенството на закона и правата на човека в Украйна и по такъв начин да се гарантира осъществяването на правата на човека за всички, вкл. малцинствата. Върховният комисар отбелязва, че международната общност, вкл. ООН, може и трябва да помогне в работата по защитата на правата на човека в Украйна и в създаването на условията, необходими за провеждането на свободни и справедливи избори на 25 май.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.