ООН настоя България спешно да осигури още места за бежанци

Възможно най-бързо България трябва да намери допълнителни места за настаняване на бежанци, заяви в „Седмицата" на Дарик Роланд-Франсоа Вейл, който е представител на Върховния комисариат за бежанците на ООН. По думите му средно по около 5000 души напускат Сирия всеки ден. У нас потокът е между 40 и 60 души на денонощие.

Вейл призна, че условията в България не са добри заради многократно надхвърления капацитет на местата за настаняване. Комисариатът може да ни окаже техническа помощ – т.е. с експерти, които да ни помагат в процеса на настаняване на бежанците.

„Напоследък навсякъде в медиите четем, а и правителството също го споменава почти ежедневно, че приемателният капацитет на България вече е запълнен. Приемателните центрове работят над техния капацитет. Тази седмица имах възможност да посетя приемателният център в София и там видях наистина трудни условия, стаи, които са подготвени да подслонят около 6 души, а в момента настаняват около 14. Матраците са сложени на земята, условията не са добри. Когато разговарях с директора с приемателния център, той спомена, че ако продължат да пристигат хора, ще трябва да постави матраци и в коридорите", заяви Вейл.

По думите му ситуацията е трудна и условията са лоши. „Същевременно поради този приемателен капацитет и това, че е запълнен, виждаме много на брой търсещи закрила, които в момента са настанени в затворените центрове на дирекция „Емиграция", те са центрове от затворен тип, които ограничават движението на търсещите закрила и това не са места за търсещи закрила бежанци, тъй като да се потърси убежище не е престъпление и хората не бива да бъдат поставяни в ситуация, в която да се приравняват с престъпници", каза още представителят на Върховния комисариат за бежанците на ООН.

Необходимо е през следващите дни да се разкрият нови центрове, за да могат да бъдат облекчени вече съществуващите и запълнени центрове и да могат да бъдат настанени хората директно там, когато пристигат от границата, допълни Вейл.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.