ООН: Напрежението в Крим се е понижило

Напрежението, което се наблюдаваше през последните дни в Херсонска област и Крим, се е понижило, заяви зам.-генералният секретар на ООН Ян Елиасон, предаде ИТАР-ТАСС. Според Елиасон обаче ситуацията в този район остава несигурна. Той призова всички страни да проявяват сдържаност. “Имаше инциденти, които можеше да свършат много лошо, но, за щастие, това не се случи”, отбеляза Елиасон на брифинг в Киев.
Той каза, че през последните три дни е провел множество срещи в украинската столица, включително с новите власти и с дипломати от други страни. Елиасон спомена също за инцидента със специалния пратеник на ООН в Крим Робърт Сери, който за кратко бе задържан от неизвестни въоръжени лица на връщане от военната база в Симферопол. Зам.-генералният секретар не уточни от кого е бил задържан емисарят, а посочи само, че става дума за “група от 10-15 човека”. Сери напусна полуострова и продължава работата си в Киев.
САЩ също излъчи послания, че ще бъде намерен изход от кризата. Говорителят на Белия дом Джей Карни каза, че за Русия “по-лекият изход се състои в това да подкрепи пристигането в Крим на наблюдатели от ООН или ОССЕ, които биха могли да дадат независима оценка на ситуацията на място, да преценят положението на етническите руснаци и да удостоверят, че правата им за защитени”. “Ние много ясно сме казвали, че правителството на Украйна трябва да осигури защитата на правата на всички украински граждани”, допълни Карни. Представителят на Белия дом изрази надежда, че Москва ще се възползва от тази възможност.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.