ООН апелира ЕС да приеме поне 200 000 бежанци

Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш призова днес поне 200 000 търсещи убежище в ЕС да бъдат разпределени между страните-членки чрез задължителни квоти.

Хората, които наистина се нуждаят от закрила, трябва да се възползват от програма за настаняване със задължителното участие на всички членове на ЕС. По предварителни оценки става дума за около 200 хиляди души. Ситуацията изисква масови съвместни усилия, невъзможни обаче при днешния “фрагментарен подход” от страна на ЕС, посочи Гутериш, съобщават световните агенции. Комисарят цитира данни на оглавяваната от него институция: над 300 000 души са прекосили Средиземно море от началото на годината, а повече от 2600 са загинали по време на плаването.

“Щом пристигнат на бреговете и по границите на Европа, те продължават нататък сред хаос”, алармира Гутериш и осъди недостойното отношение към тези хора. Според върховния комисар на ООН за бежанците единственият начин проблемът да получи решение е разработването на “обща стратегия въз основа на отговорност, солидарност и доверие”, включваща “спешни и смели мерки за стабилизиране на ситуацията”.

На 9 септември се очаква Европейската комисия да оповести предложения за въвеждане на постоянен механизъм за “справедливо разпределение” на бежанците в страните от Европейския съюз. Първоначалното предложение на Еврокомисията за разпределение на квотен принцип на мигрантите от Африка и Близкия изток бе блокирано на срещата на върха през юни от лидерите на Великобритания, Дания, Ирландия и редица източноевропейски страни, припомня електронното издание на “Труд”.

(Снимка: UN news)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.