Онлайн застраховането или защо евтиното излиза скъпо

Онлайн застраховането - евтиното винаги излиза скъпо

милена

Често чуваме следната реплика : ”Търся най-ниската цена за своята Гражданска отговорност, защото тя не покрива щетите по моя автомобил, нито на мен самия, тя се отнася за другите, а това не ме засяга лично.”

Това показва колко недоизяснени са покритията, които осигурява задължителната застраховка Гражданска отговорност на всеки един автомобил в движение.

Гражданската отговорност на нас, като водачи на моторни превозни средства, е отговорността ни към трети лица и техните имущества, като за трети лица се считат всички субекти, различни от виновния водач. За трети лица се приемат и пътуващите в колата на виновния водач, но без техните имущества.

Пътниците във вашия автомобил ще бъдат обезщетени от Вашата застрахователна компания, ако вие предизвикате произшествие на пътя. Това означава, че сме отговорни за избора си на Застрахователна компания пред семейството и приятелите си, които най-често возим в личния си автомобил? След приетите промени в Кодекса за застраховането, лимитът при телесно увреждане или смърт за имуществени и неимуществени вреди се увеличи на 10 000 000 лв., считано от 1.1.2016 г. Както всички знаем, човешкият живот няма цена, но когато здравето се увреди сериозно или когато някой, от който зависи цяло едно семейство загине, тогава започваме да говорим за пари; тогава започваме да оценяваме точното им изчисляване и бързото им получаване; започваме да търсим пропуснати ползи, да мислим за покриване на съдебни разноски.

В застраховането, цената на една застраховка отразява математическия анализ и оценка на поетия риск от Застрахователната компания. Когато тази оценка не е реална и е дадена ниска цена, от това, логично, следва недостатъчно натрупани резерви за изплащане на обезщетения.

Опитът, в страни с въведено онлайн застраховане от години, сочи, че изборът на ниски цени води до множество проблеми за пострадалите и застрахованите, до неизплатени обезщетения и безкрайно проточени съдебни дела.

Така, както повечето от нас избягват да купуват хранителни продукти, продаващи се на ниски цени, от неизвестни марки, по същия начин трябва да се избира застрахователната компания.

Ще ви разкажа случай от моята практика. В последните три години мой познат си правеше застраховката Гражданска отговорност на различни места, в различни застрахователни компании, търсейки най- ниската цена. Миналия месец ми се обади, защото му е направило впечатление, че когато избере компанията с най-ниската цена, на следващата година тази компания вече я няма на пазара. Когато това се случва три поредни години, на него му станало ясно, че има нещо нередно и че е по- добре за него да предпочете стабилността на леко по- висока цена. По този начин той дори спести и 10 лв., защото с комплексно застраховане намали цената на доброволната си застраховка Автоасистанс на пътя, която сключва ежегодно в средата на лятото, заради стария си автомобил и честите пътувания в провинцията.

Важно е да подчертая, че когато закупим автомобил с налична застраховка, тя може да се прехвърли и да важи за нас, като за целта сме длъжни да представим на застрахователната компания новия си талон и да получим Добавък за смяна собственост. Този Добавък е неразделна част от Гражданската ни отговорност и ние го представяме при проверка от Пътна полиция.

И тъй като повечето от нас си мислят само за нещата, които ни касаят лично, искам да ви попитам имате ли сключена доброволна застраховка Злополука на местата, Автоасистанс- Помощ на пътя или застраховка Каско на личния си автомобил? А интересували ли сте се какво покриват тези застраховки?

Сигурно знаете, че при рискова ситуация на пътя маневрите на водача са такива, каквито биха запазили неговия живот. Най- застрашеното място е на пътуващия до него! А ако вашето дете пътува до вас? Ако поради блесналото в очите ви слънце, не видите знака за пресичане на път с предимство? А ако от дясно преминава с висока скорост друг автомобил? Още ли искате най-ниската цена, при най- некоректния Застраховател? Още ли мислите, че вашият избор на Гражданска отговорност не ви засяга лично? Надявам се, че съм ви накарала да се замислите и да оптимизирате избора си на цена на Гражданската отговорност , отчитайки и качеството на застрахователната компания.

5 Comments

 1. Не съм съгласен в днешно време се търси съотношение цена качество , това че дадена компания предлага по ниска цена не значи че е некоректна .

 2. Здравейте,

  В статията има много неточности и откровено неверни неща, които могат само да манипулират наивния читател. Ще посоча само две – първото е за изчезващите от пазара компании – имаше няколко придобивания в последните години, но това няма нищо общо с ниските цени, пълна глупост. Другото е за проблемите в страните с онлайн застраховане – ХА ХА ХА

  • Има се предвид, че при избор на най-ниска цена,( което обикновено е основният критерий при онлайн сключване на полицата) е твърде вероятно да попаднете на некоректна компания и да имате проблеми при изплащане на обезщетения. Каква е компанията, си проличава в процеса на ликвидация на щети.

 3. Поздравления за добрата статия, Милена! Засегнала си всички интересни и важни точки, по които всеки от нас трябва да се замисли преди да си направи застраховката ГО. Защо 90% от хората не се замислят?- аз мисля, че знам отговора на този въпрос. Прекалено се принизи начина на продаване на тази твърде важна полица. До скоро по кафенета и магазини се продаваше Гражданската на кило. Знаят- не знаят, хората за да изкарат някакви лесни пари се хващаха на тази игра, която после изиграваше лоша шега на “доверилите се”. При необходимост- няма към кого да се обърнат за съдействие… Вероятно има и друга причина.. но това е в основата- хората принизяват тази твърде важна застраховка и с удоволствие дори карат без нея- на риск. А като станело нещо- ще му мислят. Типично по български. И най- лесният извод- компаниите са лошите, ние сме правите. Чипа трябва да бъде тотално сменен.. Дал е голям БЪГ и не подлежи на preinstall.
  Аз имам едно правило- За да ти се плати- трябва да знаеш как да си поискаш парите! /дори в читавите компании/ Няма да развивам тема в темата… а просто искам да те поздравя, и да споделя, че се радвам, че имам колеги като теб!
  Успешна Нова Година, с малко необходимост от съдействие по изплащане на щети!
  Поздрави: Илко Димитров

  • Презумпцията, с която все още живеят повечето български граждани е, че те не са мутри и не страната им е нормална.
   Т. е. не е работа на обикновените хора да “разузнават” дали една компания е коректна. Това е работа на ДАНС, Икономическа полиция, прокуратурата и съда. Щом компанията не е коректна, не трябва да я има. Затова плащаме данъци и получаване мизерни пенсии.
   Ако ДАНС, Икономическа полиция, прокуратурата и съда не вършат нищо, значи няма държава, а това автоматично означава, че Вие нямате застраховка, независимо колко сте платили и на кого сте платили.

Leave a Reply

Your email address will not be published.