Омбудсманът: Законът за личните данни очевидно е кух

„Това е голям скандал. Законът за личните данни очевидно е кух закон”. С тези думи обмудсманът Константин Пенчев коментира пред Нова телевизия скандала с чуждите лични данни, намерени в партиините подписки за регистрация за изборите.
Преди това, в началото на разговора, водещите демонстрираха на омбудсмана колко лесно е не просто да намериш ЕГН-та на хора, ами да се сдобиеш с данните на първите мъже в държавата. Екипът на предаването „Здравей, България” откри съвсем лесно в интернет ЕГН-тата на редица политици. Сред тях са данните на президента Росен Певнелиев, на Сергей Станишев, на Бойко Борисов, Лютви Местан и Ахмед Доган.
В тази връзка Константин Пенчев коментира още, че Законът за защита на личните данни и комисията не работят ефективно, затова трябва да се вземат мерки и такова нещо повече да не се случва.
Омбудсманът (чийто лични данни също се оказаха в подписката на една партия), смята, че най-опасното от скандала с откраднатите от партиите ЕГН-та е това да не откаже хората от изборите.
„Страшното е да не си кажем, че няма да има честни избори и няма смисъл да гласуваме”, заяви Пенчев.
Според него темата е много сериозна и тя е в полето на всички нас.
Коонстантин Пенчев коментира още, че не намира нищо нередно нито в стария Изборен кодекс, нито в сегашния.
„Законите не са направени за престъпниците, за тях има наказания. Но аз съм за това всеки да може да провери, кой е злоупотребил с данните му”, заяви Константин Пенчев.
Миналата година най-много жалби има срещу доставчиците на обществени услуги. Според Константин Пенчев обаче нищо не е направено след бунта на гражданите и проблемите си стоят.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.