Омбудсманът внесе законопроект за ограничаване на привилегиите на банки и монополисти

Омбудсманът Мая Манолова внесе в парламента законопроект за изменения в Гражданския процесуален кодекс с цел ограничаване на свръхпривилегиите на банки, монополи и защита от неравноправни клаузи.

На форума присъстваха председателят на Парламентарната комисия по правни въпроси Данаил Кирилов, Дора Христова от ПГ Воля, проф. Васил Мръчков и проф. Огнян Герджиков от Консултативния конституционен съвет към омбудсмана, експерти, юристи, съдии от Върховния касационен съд, от Софийски градски съд, Софийски районен съд, Висшия съдебен съвет, представители на работодателските организации, на КНСБ, председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, Димитър Деков от Сдружение за правна помощ на потребителите и др.

След дискусията общественият защитник лично представи промените на правосъдния министър Цецка Цачева, а в сряда ще го направи и пред депутатите  от Парламентарната комисия по правни въпроси в Народното събрание.

„В днешното законодателство е нарушен балансът между гражданите, потребителите и икономически силните. Нещо повече, действащото законодателство е изцяло в полза на банки, монополни дружества, фирми за събиране на вземания, колекторски фирми, бързи кредити, мобилни оператори, които разполагат с облекчени процедури за събиране на своите вземания“, подчерта общественият защитник.

По думите на омбудсмана Европейската комисия е започнала наказателна процедура срещу България, като през м. януари т.г. е предоставила на страната ни двумесечен срок за промяна на законодателството и справяне с проблема.

Според Манолова съгласно действащия режим банките и монополните дружества са в привилегировано положение по отношение на техните клиенти, а съдът служебно не следи за неравноправни клаузи при снабдяването им с изпълнителен лист. По този начин имуществото на длъжника може да бъде разпродадено от съдебни изпълнители до окончателното произнасяне на съда. Същият проблем съществува и при грешка в банковото счетоводство.

Предложенията на омбудсмана съдържат четири нива на защита. Първото се отнася до осигуряването на възможност на съдилищата служебно да следят за наличието на неравноправни клаузи. Предвидено е задължение на банките по чл. 417 да представят, както извлечения от сметки, така и договора с длъжника и всички относими документи, включително и общите условия на банката.

„Вторият кръг от промени е свързан с възможността на длъжника да спре принудителното изпълнение в случаите, в които има неравноправни търговски клаузи или в случаите, в които смята, че дългът е некоректно изчислен или пък че не дължи. И във всички тези случаи на възражение, във всички хипотези на чл. 417, ще се спира принудителното изпълнение“, допълни омбудсманът.

По думите й изключение ще има единствено за държавата и общините в техните взаимоотношения с граждани, а също така, когато става дума за задължение на работодател към неговите работници.

Манолова акцентира още, че съгласно предложенията длъжникът ще може да поиска спиране на принудителното изпълнение, включително докато е висящ исковият процес.

Омбудсманът апелира към народните представители да не се делят по цветове, а своевременно да реагират, защото срокът даден на България от ЕК изтича след седмици, а в последствие са предвидени парични санкции.

1 Comment

  1. Браво, но защо сега? Къде е БНБ? Не са ли за затвора тези хора, които не си вършат работата?

Leave a Reply

Your email address will not be published.