Омбудсманът: Протестът срещу поскъпването на винетките е справедлив

Това, което ще направя чрез предвидените ми правомощия е да отправя препоръка към министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на председателя на Агенция “Пътна инфраструктура” инж. Лазаров да отговорят ясно какви са плановете за подобряване на инфраструктурата в страната, включително и в Северозападния регион през 2016 г. Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова при посещението си във Видин.

“Моето пътуване до вашия град ме убеди, че протестът на гражданите срещу увеличението на винетките е абсолютно справедлив. Данъкоплатците са в правото си да получават информация, затова как се харчат събраните от тях пари за пътните стикери и кога инфраструктурата в Северозападна България и по-специално във Видинска област ще се подобри”, заяви Манолова.

„Министър Лиляна Павлова и пътната агенция трябва да ви дадат отговор – кога ще се подобри обходният път „Димово – Ружинци“, а също и кога пътят „Ботевград – Видин“, ако не скоростен – ще стане поне нормален. Трябва да се спазва принципът на доброто управление – прозрачност при изразходването на средствата и предвидимост за намеренията на държавата. Хората трябва да знаят за какво се харчат парите им. Имате на 100% моята подкрепа“, обърна се омбудсманът към участниците в конференцията „Младите хора, демографско и икономическо положение на Видин и региона“. – „Давам си сметка, че 8 или 15 лева за 10-дневна винетка на гражданин от този регион са проблемни пари. Ще се наложи аз като омбудсман, в случай, че вие не можете да пътувате до София – и заради винетките, и заради бензина, да идвам по-често тук, така че да съм полезна на гражданите. Обещавам ви десант на мои експерти, с които да се опитаме да помогнем на хората от Видин и региона“, подчерта Мая Манолова.

„Няма смисъл да давам обещания, че е възможна стъпка назад, за да се намалят обратно цените на винетките. Няма да ви заблуждавам, че правителството ще върне старите цени, но тук е важно да се разбере, че винетките са само претекст, повод да се обърне внимание на управлението и властта за това, какво прави за инфраструктурата в редица региони в страната“, допълни омбудсманът.

По време на дискусията, Манолова призова институциите, отговорни за младежката политика да обединят усилията си, тъй като в момента поне три министерства отговарят за тях – на образованието, на младежта и спорта и на труда и социалната политика. „Едно от решенията е те да се координират и да изнесат работата на институциите си на терен. Да дойдат и да чуят проблемите на хората, така както аз го правя“, каза общественият защитник.

По-рано през деня Мая Манолова се срещна с Негово Високопреосвещенство Видинския Митрополит Дометиан, на когото връчи почетния плакет на Омбудсмана на Република България. Двамата разговаряха за вярата и надеждата, които институцията и на обществения защитник, и на църквата връщат у хората.
„Надеждата никога не умира. Тя е винаги с нас. Който вярва, той не може да няма надежда. Вярата, надеждата и любовта вървят винаги заедно“, каза владиката.

Омбудсманът пое ангажимент пред Църковното настоятелство на Видинската митрополия да разговаря с кмета на града инж. Огнян Ценков и с областния управител Момчил Станков за намирането на близо 1 млн. лева за ремонт на втората по големина катедрална църква в България „Свети Димитър“.
„Този храм е истинско национално богатство и не бива да се допуска неговото разрушаване“, категорична бе Манолова.

(Информация и снимка: ombudsman.bg/news)

1 Comment

  1. Не толсова самата цена е проблемът. Не е толкова страшно ако годишната винетка е 94 лева. Страшното е, абсолютно мародерският начин за определяне на цената на седмичните, месечните и тримесечните винетки. Не може месечната да е 25 при 67 лв. годишна! При 67 лв. годишна винетка месечната трябва да е 67:12 равно на 6 лв. За три месеца 18 лева. Отстоявайте не само намаляване на годишната, но още по-важното – справедливо определяне на цената на седмичната и месечната винетка.

Leave a Reply

Your email address will not be published.