Омбудсманът предлага ЦИК да излезе със списък на позора

Централната избирателна комисия (ЦИК) да излезе със списък на позора, в който се вижда с колко фалшиви подписа се е регистрирала всяка партия. На ухо ми казаха, че от всички само една е изрядна – голяма е, парламентарно представена, заяви в “Гореща точка” по TV7 омбудсманът Константин Пенчев. Вчера гръмна скандал, след като се оказа, че в списъците на някои партии фигурират с име, ЕГН и подпис хора, които изобщо не знаят за това. Сред тях беше и самият Константин Пенчев, който фигурира в списъка на Национал-демократическата партия.

Нямам никакво понятие как съм се озовал в списъка на Националдемократическата партия за евровота. Но за мен ясно едно – че в България има развит пазар на лични данни, коментира Константин Пенчев. Според него е очевидно, че никак не е трудно да се откраднат лични данни, щом по-големи и по-малки партии си служат с това. Пенчев уточни, че в такива случаи става дума за подправяне на документ, което е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс, но най-важното е, че в България сме показали отново, че в един глобален мащаб можем да заобиколим законите.

Нарушаването на закона не значи, че трябва да ограничаваме прозрачността. Аз не мога да си представя колко пъти досега съм подкрепял, която и да е партия. Представяте ли си какви спекулации могат да станат, когато надпартийният омбудсман се подкрепя тази или онази в Инициативни комитети. Това е абсурд”, каза още Константин Пенчев.
„По моя случай сезирах и третите компетентни органа – главния прокурор, ЦИК и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Те трябва да намерят пробойните, те знаят откъде може да изтече. Аз не знам, никога не съм се занимавал с лични данни, никога не съм се занимавал с „ГРАО”, с избирателни списъци, за да знам. Трябва да покажем един път завинаги, че сме непримирими към всяко едно нарушение и злоупотреба с нашите права”, заключи омбусманът Константин Пенчев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.