Омбудсманът: Правителство за половин година ще е пагубно за държавата

“Ако се мисли за правителство за половин година, това ще е фатално за държавата”, коментира в студиото на БНТ омбудсманът Константин Пенчев. Общественият защитник изтъкна, че България има нужда от много сериозни реформи, затова е необходимо правителството да бъде с по-дълъг хоризонт – до местните избори догодина, или до президентските. Пенчев бе категоричен, че новото правителство трябва да си постави за цел да започне веднага работа по важните проблеми, както да се даде шанс на 43-то Народно събрание да работи по сериозните теми и реформи. Според омбудсмана засега проблемите в държавата се задълбочават все повече, което прави българина все по-апатичен.

“Интересно ми е защо хората не гласуваха. През последните години имаше доста протести и всички искаха промяна. Аз съм наясно, че хората са обезверени и си мислят, че всички са маскари, но ние няма да се женим за политиците. Трябва да изберем тези, които си мислим, че ще свършат работа”, каза още Пенчев.

Пенчев заяви, че не вижда с нищо да се е подобрило положение по отношение на ЕРП-тата в сравнение с 2012 г., заради което не изключи нови протести тази зима, които ще са “заради глупостта на институциите”.

В коментар на ситуацията около Корпоративна търговска банка Константин Пенчев каза, че не може да разбере дали БНБ се опитва да спаси банката или иска да я фалира.

Сумите в депозитите, които са до 100 000 евро и са гарантирани от закона няма как да бъдат изгубени – ако трябва държавата ще тегли заем, но е длъжна и ще изплати тези пари на вложителите в КТБ. Но парите, които са над гарантирания размер, очевидно няма да бъдат дадени на вложителите, прогнозира омбудсманът.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.