Омбудсманът подкрепя идеята на ББЦ за по-ранно пенсиониране на многодетните майки

Омбудсманът Константин Пенчев подкрепя социалните идеи на “България без цензура”, които целят преодоляване на демографския срив. Това стана ясно след среща на обществения застъпник със зам.-председателят на формацията Рада Коджабашева, Даниела Колева от “Евромайки” и част от юридическия екип на партията. Пред него Даниела Колева от женската структура на “България без цензура” е представила идеята на формацията за промени в Закона за семейните помощи за деца, за да може всички семейства да ги получават.
Вариантите това да се случи са два. Единият е свързан с това да се отмени формулировката “семейни помощи” и да се замени със “детски надбавки”, за да може всички семейства да ги получават. “Нещата трябва да се променят и да се премахне подоходният критерий, както беше до 2002 г. Тогава правителството на НДСВ прие промени в закона и въведе условието “доходи”, което според нас е несправедливо и трябва да бъде премахнато. В сегашната ситуация най-ощетени са по-активните майки, които са учили и работят”, коментира Колева.

Друг вариант е да се приеме предложението на зам.-председателя Рада Коджабашева. То е компромисно и предвижда да остане подоходният критерий, но вместо по брутните доходи, които са по-високи, да се вземат нетните доходи. Успоредно с това тя предлага и да се вдигне и прагът, който сега е 340 лева. “Нещата поне трябва да се осъвременят, защото днес ситуацията е различна. Ако преди десет години е било възможно повече родители да отговорят на този критерий, сега нещата са различни и кръгът е силно стеснен”, коментира от юристът от “България без цензура” Иван Гебрелиев.

Омбудсманът Константин Пенчев е приел и идеята за по-ранно пенсиониране на многодетните майки. Тази мярка е за жените, които имат по три и повече деца и стаж от 20 години.

5 Comments

  1. Az sasto sam za rano pensionirane na mnogo detni Maiki. Az sam na 49 godini imam 31 godini trudov staj. Rodilasam I odgleda 4 deca.

  2. Pomislete za mnogodetnite maiki krai no vreme e rodilisme 3 ili 4 deca a nqmame pravo na nisto

  3. Az sam maika na 4 deca isam na 49 godini imam 31 godini staj mogali da se pensionirat po rano I koga

  4. аз сьм за ранното пенсиониране на многодетните маики.имам 3 деца на 50 години сам ,имам 30 години стаж , нека правителството да помисли как се гледат 3 деца . предлагам пенсиониране на 52г.

  5. аз съм за по ранното пенсиониране на многодетните маики маика съм на 4 деца и не съм съгласна да ме сравняват с маиките отгледали само по 1 дете на 52 год съм и имам около 30 год тр стаж от които 13 год 2 кат моля да се вземе под внимание нашия проблем

Leave a Reply

Your email address will not be published.