Омбудсманът пита защо БНБ бездейства по казуса с КТБ

Националният омбудсман Константин Пенчев е на мнение, че нещата около КТБ са в застой и основната вина за това има ръководството на БНБ.

„БНБ е в състояние на пълно бездействие. От време на време само пише сърцераздирателни писма. Не мога да си обясня дали е умишлено бездействие или пълна некомпетентност”, коментира омбудсманът в студиото на ТВ7. По думите му, в БНБ има доказани експерти и лично той не може да повярва, че при първия проблем тя не може да реагира. Според Пенчев, в позицията си за КТБ от преди дни, БНБ за пореден път е обяснила, че нищо не може да се направи, което не е вярно.

“БНБ или отнема лиценза на банката, или я поставя под особен надзор, но не като този – да е заключена в продължение на шест месеца. Банката може да работи, но ограничено. Защо и докога банката няма да може да плаща? Не е вярно твърдението, че няма никаква възможност за нищо. БНБ не желае да поеме и най-елементарна отговорност за КТБ”, изтъкна омбудсманът Константин Пенчев. Той бе категоричен, че съдбата на България е в ръцете на българите и никой външен човек не може да помогне. Пенчев смята, че ако БНБ помисли още 5-6 месеца, КТБ сама ще се затвори. Според омбудсмана, още в първите три дни е трябвало да се предприемат стъпки, така че на третия ден банката да оперира, а не след шест месеца да се канят акционерите.

„БНБ казва, че държавата не може да работи и да си изпълнява законите, което е абсурд. БНБ е тази, която отговаря за банката. Нито премиерът, нито президентът, нито парламентът могат да свършат тази работа. Абсурд е създаването на нов закон, това е работа на БНБ”, подчерта омбудсманът и добави, че с всеки изминал ден КТБ умира, заради фаталната забава по оздравяването й.

Омбудсманът за пореден път съобщи, че всеки ден получава жалби от много хора с различни проблеми, породени от затварянето на КТБ.

„Това е изключително безотговорно отношение към десетки хиляди хора, никой няма право да се гаври с живота им по този начин”, изтъкна Константин Пенчев в студиото на ТВ7.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.