Омбудсманът обвини БНБ в 15-годишна абдикация

“Оказва се, че през годините Българската народна банка не е упражнявала никакъв контрол. При пъвата спънка, след кризата 1996-1997 година, когато беше сменено цялото законодателство, не само, че контрол не е указван, а БНБ абдикира. Тя не желае да вземе никакви мерки по отношение на Корпоративна търговска банка”. Това коментира по БНР омбудсманът Константин Пенчев. Той бе категоричен, че проблемът КТБ не е нито финансов, не е нито банков, а е единствено и изцяло политически и може да бъде решен от политиците. Според Пенчев партиите трябва да обяснят на избирателите какво ще правят с казуса КТБ, защото този казус не е частен случай, а е опасен симптом на тежкоболната политическа система.

Той е трупан 25 години и избива като цирей, защото вътре са политиците, властта с парите, с медиите, изтъкна Константин Пенчев. По думите му, това което прави УС на БНБ с КТБ е в противоречие със закона.

“БНБ трябва да реши банката да оперира и да работи. Всеки ден трябва ръководството на БНБ да излиза и да съобщава на хората какво са направили”, препоръча омбудсманът. Пенчев коментира още, че не само че няма да научим истината за КТБ, но продължават да ни предлагат неиздържани от законова гледна точка версии, че няма законова възможност, че особеният надзор означава 6 месеца заключена банка.

“Не, не значи това, прочетете закона, господа банкери, или си уволнете юристите и назначете нови. Но да пишат писма до ЕК… Кого заблуждавате?”, попита омбудсманът.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.