Омбудсманът: НОИ проявява бездушие спрямо пенсионерите със сметки в КТБ

„Аз знам, че ви хвърлям пенсията през прозореца, но може и да ви уцеля джоба. Ако не го – не нося отговорност. Ако падне на улицата и някой друг я вземе, аз съм си свършил работата, защото вие не сте ми казали „не я хвърляй през прозореца, а ми я дай по друг начин”. С тези думи националният омбудсман Константин Пенчев картинно обрисува в студиото на Нова телевизия ситуацията със 6000 души, които получават чрез КТБ своите пенсии. Пенчев бе категоричен, че за него поведението на НОИ е необяснимо от страна на елементарната човешка логика. “Какво от това, че на сайта на НОИ пише, че всеки може да промени сметката си в друга банка или да получава парите в пощенски клон?”, попита Пенчев и възропта, че от НОИ чакат активни да бъдат пенсионерите”.

„НОИ и цялата държава не знае, че КТБ има проблем. Това е безобразие. Това е пар екселанс чиновническо бездушие. Това е безхаберие и мързел”, категоричен бе Константин Пенчев.

Според него за два дни 4000-те хиляди служители на НОИ са можели да прозвънят по телефона на всички засегнати пенсионери. Друг вариант било НОИ да задържи тези 6000 пенсии, докато хората отидат и съобщят, че имат нови сметки в други банки, защото иначе “се наливат пари в една дупка, с която не е ясно какво ще стане”.

„По закон може да има квестура три месеца плюс още три. На нас ни се обяснява, че шест месеца сме в безвремие. Ние не знаем шест месеца какво се случва с КТБ, със служителите и техните пари, някои от които имат нужда от тези пари. И ако след шест месеца разберем, че дупката е толкова голяма, че не може да бъде запълнена, тръгваме към несъстоятелност. Но не на мен тези неща”, решително заяви омбудсманът.

Според него дори и казусът с КТБ да е сложен, тези неща са неотложни и трябва да се решат:

„Има ли гарантирани влогове до 100 хиляди – имаме. Аз няма да чакам седем месеца някой да се наумува дали тази банка ще се фалира, или не. Винаги при желание от страна на чиновници и институции може да се свърши работа. Законът не забранява нищо, винаги може да се намери една гъвкава система”, обясни Константин Пенчев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.