Омбудсманът настоява да отпадне тайната при осиновяването

“Твърдя, че нашият Семеен кодекс отразява идеи от 50-те години на миналия век. Според законодателя осиновените хора трябва да живеят в лъжа. Ние не само не трябва да казваме кои са родителите им, но и ако някой им каже, носи наказателна отговорност, което за мен е дискриминация”. Това заяви в предаването “Здравей, България по Нова тв Константин Пенчев. Националният омбудсман коментира случая с осем братя и сестри, изоставени от родителите си, които се намериха след дълги години търсене на невероятни места – в България, Германия, Италия.

Оказва се, че в България стотица българи живеят изключително драматично заради тайната на осиновяването. Омбудсманът е предприел мерки в тази насока. Константин Пенчев е изпратил до премиера Пламен Орешарски препоръки за промяна в законодателството по отношение на осиновяването.

“Не може да спрем живота и България в ХХІ век да се ръководи от законодателство от миналия век. Животът е много по-силен от всички депутати и от цялото законодателство. Или то ще следва живота, или ще бъде безвъзвратно остаряло”, коментира още Пенчев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.