Омбудсманът: Аз лично не вярвам на нищо, което се случва с КТБ

“Аз лично не вярвам на нищо, което се случва с КТБ. Като гражданин не вярвам, защото те толкова много ни лъгаха и толкова противоречиви информации получавахме през тези 4 месеца, да оставим настрана тези години, през които банката растеше, растеше и растеше и тройно и четворно си увеличаваше капитала с протекциите на политиците.” Това заяви по БНР националният омбудсман Константин Пенчев. По думите му, ако се приеме, че одитният доклад за КТБ е достоверен, БНБ е длъжна веднага да отнеме лиценза й. Омбудсманът цитира чл. 36 от сегашния Закон за кредитните институции, според който БНБ е длъжна да отнеме лиценза на банка, която 5 дни не е изплащала задълженията си поради проблеми в ликвидността, ако прецени, че тези проблеми няма да бъдат решени в близко бъдеще.

Константин Пенчев обърна внимание на противоречивите сигнали, идващи през времето от БНБ за състоянието на КТБ.

“На КТБ ѝ се разреши да купи банка “Виктория”, тоест следва да се предполага, че е направен някакъв много подробен одит на състоянието на тази банка. Малко след това беше вкарана в особен надзор. Първите доклади на квесторите бяха доста обнадеждаващи и сега, изведнъж, след 4 месеца мълчание от БНБ, се оказа, че това не е банка, а е черна дупка”, коментира Константин Пенчев. След което реторично попита толкова ли трудно се прави разлика между банка и черна дупка…

По въпроса за вината и търсенето на отговорност, бившият председател на ВКС припомни, че няма осъден банкер за кризата през 1996–1997 година.

Според омбудсмана това, което стана с банката, дава основание на много фирми и граждани да заведат дела и прогнозира лавина от такива дела:Тези, които са над гарантирания размер, също ще отидат в съда, защото ще кажат: “Откъде накъде вие фалирахте тази банка, 4 месеца умишлено я държахте затворена и нищо не направихте, за да я оздравите”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.