Омбудсманът: Антимонополното законодателство е дълг на правителството

“Странно е, че антимонополното законодателство се прокарва в парламента по инициатива на отделни народни представители, а не на Министерския съвет, където промените се подготвят от ресорния министър и се съгласуват с останалите министерства”. Това отбеляза в коментар на промените в отношенията кредитор – длъжник омбудсманът Константин Пенчев, който гостува в сутрешния блок на Нова телевизия. По думите му така няма да се приемат изменения без нужната експертиза и няма да се стига до икономически непремерени решения.
Пенчев обаче не възприема предупрежденията, че въвеждането на таван за лихвите по потребителските кредити ще доведе до поява на лихвари, които ще изместят фирмите за бързи кредити. Той отбеляза, че лихварството и сега е забранено, а държавата трябва да си е на мястото и да залавя лихварите.
Константин Пенчев подкрепи съществуването на частни съдебни изпълнители, но отбеляза, че балансът трябва да отиде в полза на длъжника, защото заради много високите такси, които събират те, се стига до случаи, в които дълг от 900 лева може да нарасне до 6 000.
„Трябва да се въведе някакъв регламент, да има таван на таксите на съдебните изпълнители и по-голяма възможност длъжникът да се защити”, категоричен е Пенчев, който даде пример с невъзможността в момента да се обжалват оценките на имотите, които се продават заради непокрита ипотека. Пенчев се обяви в подкрепа на предложението на депутати банките да бъдат лишени от привилегията да продават ипотекиран имот, без да се е произнесъл съдът.
Омбудсманът на републиката даде пример с Испания, където е имало подобно законодателство, но съдът в Люксембург се е произнесъл, че то противоречи на европейското. Пенчев е на мнение, че подобно на Кралството и у нас трябва да се въведат промени, които защитават жилището на длъжник, когато то е единствено.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.