Оланд и Меркел в нов тур телефонна дипломация с Путин и Порошенко

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел продължават с опитите си да постигнат напредък в разрешаването на кризата в Украйна, използвайки активна “телефонна дипломация”. Напомняме, че на 30 юни френският президент и германският канцлер организираха четиристранен конферентен телефонен разговор с участието също така на руския президент Владимир Путин и държавният глава на Украйна Петро Порошенко.

Днес в тристранен конферентен разговор с Владимир Путин президентът Оланд и канцлерът Меркел са призовали руския държавен глава да накара сепаратистите в Източна Украйна да постигнат споразумение с украинските власти. Новината предаде Ройтерс, като се позова на прессекретарита на президента на Франция. Информация за разговора разпространи и украинската УНИАН, която допълва, че разполага с прессъобщението на Елисейския дворец, което цитира Ройтерс.

Оланд и Меркел са изтъкнали пред Путин важността от прилагане на постигнатото вчера в Берлин споразумение между външните министри на Франция, Германия, Русия и Украйна, целящо двустранно прекратяване на огъня в източна Украйна. Путин е бил призован да подкрепи организирането на среща на контактната група преди 5 юли, за да се определят условия за прекратяване на огъня.

„За да се осъществи това, те помолиха президента Путин да се намеси, за да накара сепаратистите да седнат на масата за преговори и да сключат споразумение с украинските власти”, съобщават от Елисейския дворец. Допълва се, че Оланд и Меркел подкрепят идеята за съвместен контрол над украинско-руската граница, обсъждана вчера в Берлин и който трябва да се осъществява под наблюдението на ОССЕ.

Оланд и Меркел ще проведат телефонен разговор с украинския държавен глава Петро Порошенко през следващите часове, допълва УНИАН.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.