Оланд и Меркел препоръчват на Порошенко пряк диалог с Кремъл

Президентът на Франция Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел продължават с медиаторската си роля в търсенето на начини за намаляване на напрежението между Украйна и Русия заради ситуацията в югоизточна Украйна. Днес Оланд и Меркел са провели конферентен телефонен разговор с украинския президент Петро Порошенко – ден, след като такъв тристранен разговор бе воден и с руския президент Владимир Путин.

Новините, дошли от комюникето на пресслужбата на Елисейския дворец не предлагат особено много конкретика. Съобщава се, че Оланд и Меркел са подчертали важността от организирането до 5 юли на среща на четиристранната контактна група, работеща по договореност за постигане на примирие в Украйна. Освен това френският президент и канцлерът на ФРГ са споделили пред Петро Порошенко, че преките контакти между Киев и Москва могат да бъдат полезни.

Като цяло, призивът на Оланд и Меркел е за изпълнение на споразуменията, постигнати на 2 юли по време на срещата в Берлин на външните министри на Франция, Германия, Украйна и Русия, а целта – постигането на дъргосрочно примирие.

Междувременно агенции и електронни медии съобщиха за нови над 150 жертви при офанзивата на украинската армия срещу сепаратисти в град Николаевка. А руският вицепремиер Дмитрий Рогозин написа в профила си в Twitter, че НАТО изпраща на Украйна оръжие и военно оборудване от страни от Източна Европа, защото голяма част от техниката на украинската армия е дефектна.
Според Рогозин става въпрос за замяна на оръжия, произведени в СССР. Самата Украйна е голям производител на оръжия, вкл. самолети и бронетанкова техника.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.