Оланд бе призован да разясни политиката си към ромите във Франция

Френският президент Франсоа Оланд вчера бе призован да разясни политиката си по отношение на чуждестранните роми в страната, след като от около седмица деликатният въпрос предизвиква разцепление в правителството, предаде АФП.

Заради мълчанието си по темата Оланд бе обвинен в липса на авторитет.

В тази връзка, няколко асоциации изпратиха писма до държавния глава. „Скорошните думи на вътрешния министър за хората, посочени като „роми”, са недопустими. Вашето публично изявление е не само очаквано, но и необходимо”, се казва в писмо на организациите „Католическа помощ”, Асоциацията за защита на чужденците, „Лекари на света”, „РомЮроп” и още няколко групи.

Засега Оланд отказва да се произнесе по въпроса, като се ограничи да обещае, че ще говори по темата „скоро”.

На ход е на българската дипломация за час по-скорошно изясняване на френската позиция за присъединяването на България и Румъния в Шенгенското пространство. Това каза в интервю за предаването „Добро утро, България” на радио „Фокус” българският евродепутат Илияна Йотова. По думите й, дипломатите са на ход, тъй като и сигналите от френска страна са достатъчно различни.

Илияна Йотова припомни, че еврокомисар Вивиан Рединг остро реагира на френската позиция по отношение на българските и румънските роми и начинът, по който Франция решава този проблем, както и че във Франция се засилват критиките за начина, по който правителството се справя със сирийските бежанци. „От началото на тази календарна година във Франция са били приети около 700 бежанци, а в страни като България те са вече над 5000”, подчерта българският евродепутат. Илияна Йотова заяви, че четейки тези данни ние не бива да бъдат пренебрегвани и оставяни без внимание.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.