Октай: Нещата с банките се повтарят, друга ще замени КТБ

В банковия сеткор „нещата се повтарят – от 1990 г., играчите играят по един и същи начин, задкулисните също, по един и същи начин се нареждат и пасиансите. Преди идването на валутния борд и приемането на Закона за банките имаше други правила, които след борда се промениха, за да обслужват властимащите”. Това каза пред Нова тв бившият депутат и някогашен член на висшето ръководоство на ДПС Осман Октай. Всъщност той още преди месеци прогнозира в студиото на „Здравей, България”, че Корпоративна търговска банка (КТБ) ще бъде заменена от друга в ролята, която изпълнява по отношение на властта.

„Очаквах КТБ да премине в други ръце и да функционира под друга форма и вече да не е банката на властта и на държавата”, каза днес Октай, като същевременно призна, че не е очаквал събитията около тази банка да придобият толкова драматичен развой. Според Октай именно повторението на събитията в банковия сектор дава възможност и основание някои от тях да се прогнозират доста точно. Ексдепутатът даде пример с „изникналата от нищото” „Росексим банк” на Емил Кюлев, финансирала проекта НДСВ, коята впоследствие става банката, в която се влагат парите на държавни институции, служби и общини. По думите му, „Росексим” е обслужвала елита, включително държавни служители, висши полицаи, съдии, прокурори. Осман Октай припомни, че главен касиер на банката е бил Иван Искров, днес управител на БНБ.

„След като умря „Росексим” трябваше друга банка. Тя изведнъж се оказа Корпоративна търговска банка”, обясни Октай. По думите му КТБ започнала да се изгражда от нищото след сблъсъка между клуб „Възраждане” и олигарсите около тогавашния президент Георги Първанов с прехвърлянето на средствата на държавните предприятия. Според бившия депутат в никакъв случай не трябва да се забравя ролята на тогавашния финансов министър Милен Велчев.

„Неслучайно днес всички са толкова разтревожени и единственият виновник изглежда Цветан Василев, който не е изнесъл чували с пари, но е изнесъл много документи, кредитни архиви и разписки на властимащите мъже, от които днес много хора преглъщат и се чудят как да отиграват и затова се объркват”, коментира Осман Октай. Той смята, че твърдението на одитиращите за липсващи кредитни досиета е вярно – “Цветан Василев е изнесъл достатъчно досиета и неслучайно е изискал европейската съдебна защита, която получи. Разпитан е от съдии и е показал документи, от които много в България треперят, каза също Октай. Според него обаче „най-голямата заплаха не е толкова Василев, а касиерът, който е разнасял тези авоари, където трябва – Делян Пеевски. Затова има толкова много тишина около него и затова е забравен”.

„Делян Пеевски е политически проект и неслучайно днес изглежда заплаха заради ролята, която е играл. Чрез Доган той реализира кадрово и политическо влияние във всички сектори. На стола до Доган, освободен от Илия Павлов след смъртта му, седна Делян Пеевски”, коментира Осман Октай, според който в момента всички се опитват да си измият ръцете с Цветан Василев, а главна прокуратура е станала политически играч и започнала да участва в реденето на пасиансите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.