Октай искал Доган да се изпусне

Целта на нападението на Октай Енимехмедов с газов пистолет срещу Ахмед Доган е била да унижи тогавашния председател на ДПС и толкова да го уплаши, че Доган да се изпусне.

Това заяви днес пред съда свидетелят Росен Йорданов, който е бивш заместник-директор на Института по психология на МВР  и един от пъвите, разговаряли с Енимехмедов след задържането му. Йорданов изрази убеденост, че целта на нападението не е била убийство и той е повярвал на Октай в това му твърдение, съобщи “Правен свят”.

Практически същото заяви в свидетелските си показания и бившият директор на Института по психология Неделчо Стойчев. По думите му, Октай казал, че не е искал да убие Доган, а само да го сплаши, да покаже, че не е недосегаем. Стойчев. обясни, че Октай бил доведен в института след инцидента, защото отказвал изобщо да разговаря с разследващите, тъй като им нямал доверие, но след това напълно съдействал и отговарял на всички въпроси на психолозите, а отговорите му впоследствие се оказвали верни, а не манипулативни.

Експертите разбрали още, че Октай Енимехмедов е действал сам. Той им разказал, че говорил със свои връстници, но те били апатични и тогава решил да действа самостоятелно. Енимехмедов се съгласил в разговора с психолозите да заведе разследващите и в квартирата си, където,по думите на Стойчев, те видели много национални символи – трикольор, снимки на възрожденци и др. Според психолога, нападателят на Доган е интелигентен млад човек, който има своя визия и възгледи, макар да са малко странни.

Свидетелите бяха призовани в съдебната зала от защитата на Енимехмедов. И двамата описаха Октай като интелигентен, с ясни политически убеждения и като патриот. Ексдепутатът Христо Бисеров за втори път дойде в съда. Този път да участва в очна ставка със служител от НСО Георги Райков. Двамата обясниха как са си предали пистолета на Октай, който бил в черна торбичка.

В съдебната зала позицията на двамата психолози бе подкрепена и от Мария Раданова, която е правила изследването на Октай пред детектора на лъжата. Тя също каза, че Октай не е имал намерение да убива Доган, а само да го изплаши, като в същото време покаже на всички, че бившият председател на ДПС не е недосегаем,

Делото бе отложено, защото една от експертизите се оказа нечетливо разпечатана.

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.