Окръжен съд-Пловдив постанови 18 месеца условно за 6 грама марихуана

Половината присъди у нас са условни

На 10 август 2015 г. Окръжният съд в Пловдив осъди по бързо производство, водено от Окръжна прокуратура-Пловдив, Георги К., на 19 г. от гр. Раковски. Срещу него бе повдигнато обвинение за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества – марихуана – престъпление по чл. 354 А ал. 1 от Наказателния кодекс. На 6 август 2015 г. край село Момино село, общ. Раковски е спрян лек автомобил “Фолксваген Поло”, в който са пътували две лица. В джоба на предната врата на автомобила е открито полиетиленово пликче със зелено-кафява листна маса от рода на марихуаната. В условията на неотложност т.е. като единствено процесуално-следствено действие за събиране и запазване на доказателства, е извършено претърсване и изземване от жилището на Георги К. в гр. Раковски.

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив само за четири дни са разпитани свидетели, извършени тестове на откритата в автомобила “Фолксваген Поло” зелена листна маса, разпространена от Георги К., повдигнато е обвинение, делото е внесено в Окръжния съд и произнесена присъда. Георги К. се е признал за виновен, че през месец юли 2015 г. е разпространил два пъти на Мартин Б., на 23 г., високорисково наркотично вещество – марихуана. Първият път през юли 2015 г., вторият – на 6 август 2015 г. Общото тегло на разпространената марихуана е 6,305 грама. Георги К. е осъден на една година и шест месеца лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок.

По делото са отделени материали по второ бързо производство на Районна прокуратура-Пловдив срещу Мартин Б. за това, че на 6 август 2015 г. е държал в малки количества високорисково наркотично вещество –марихуана – престъпление по чл. 354 А ал. 5 връзка с ал. 3 от Наказателния кодекс. Разследването е приключило и бързото производство ще бъде внесено утре в Районен съд-Пловдив.

Днес, 13 август 2015 г., Окръжна прокуратура-Пловдив образува и бързо производство срещу две лица от Пловдив за държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество – марихуана – престъпление по чл. 354 А ал. 1 във връзка чл. 20 ал. 2 и ал. 4 от Наказателния кодекс. Двете лица са задържани на 12 август 2015 г. вечерта в Пловдив. С постановление на наблюдаващия прокурор арестът им е удължен за 72 часа.

От началото на януари до края на юли 2015 г. Окръжна прокуратура-Пловдив е внесла 29 бързи производства и три незабавни производства в Окръжния съд в Пловдив, което означава, че разследването по тях е приключило за три или седем дни/или най –късно при удължаване на срока до 14 дни/ – от деня на извършване на престъплението до осъждането на извършителя. По-голяма част от бързите и незабавните производства са за разпространение на наркотични вещества, грабежи, подкупи, предложени на полицейски служители и др.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.