Около 200 учени поискаха оставката на акад. Воденичаров

Учени, недоволни от работата на фонд „Научни изследвания” и от развоя на събитията след назначаването на акад. Воденичаров за просветен министър, вече поискаха и неговата оставка.

Докато правителството заседаваше около 200 учени протестираха пред Министерски съвет с искане да бъде прекратена конкурсната сесия във фонд "Научни изследвания". Събралите се отново скандираха "оставка" и "мафия" във връзка с проблемите във фонд "Научни изследвания".

Новият министър на образованието трябва сам да си подаде оставката, а не ние да му я искаме, коментира по време на протеста Виктор Атанасов – главен асистент във Физическия факултет на Софийския университет "Климент Охридски".  Атанасов твърди, че според проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция акад. Стефан Воденичаров дължи на фонд "Научни изследвания" 110 000 лева – неправомерно раздадени по негови проекти". По думите на Виктор Атанасов, ако новият образователен министър не е върнал тези пари, трябва да си ходи, защото тогава и той е част от корупцията в науката.

Селскостопанската академия и Софийскит университет вече са представили свои кандидати за участие в управлението на фонд „Научни изследвания”. Това съобщи министърът на образованието акад. Стефан Воденичаров след заседанието на правителството. Министър Воденичаров напомни, че вчера представителите от шест научни институции, които са участвали в управлението на фонда, са се оттеглили, и тепърва самите институции трябва да предложат свои кандидати. По думите на акад. Воденичаров, най-важното, което трябва да се направи сега е да се избере новото ръководство на фонд „Научни изследвания”, за което се изисква най-малко една седмица технологично време. Стана ясно още, че ще бъде обявен нов конкурс за административно отхвърлените проекти по Фонд "Научни изследвания" и за тези, които не са били класирани.

Има пари за новата сесия, увери министър Стефан Воденичаров, като допълни, че проектите ще бъдат оценявани от нови рецензенти. Академикът отбеляза, че не може да отменя цялата сесия, защото научната практика не го позволява.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.