Ограничават свободите заради борба с тероризма

Задържаха командир на ИДИЛ в София

Полицията, армията и спецслужбите ще имат широки правомощия и ще могат да предприемат широк кръг превантивни мерки при заплаха от терористично нападение. Службите и армията ще могат да налагат всякакви ограничения на гражданите, когато се провежда антитерористична операция. Това е записано в проекта за антитерористичен закон, който МВР публикува за обществено обсъждане.
https://www.mvr.bg/NR/rdonlyres/5E8B9B78-08F4-4E47-B01B-C4B244B67E4D/0/ZPT.pdf.
Проектът е публикуван на 3 юни и предложения по него се приемат в 14-дневен срок.

На заподозрените в терористична дейност ще може да се забранява достъпа до интернет, да напускат страната, да се срещат с определени лица и ще може да им се отнемат личните документи. В случай на засечена опасност премиерът ще сформира национален оперативен щаб, който ще се води от вътрешния министър.

Военните пък получават полицейски функции и ще могат да проверяват, обискират и задържат. В закона се разрешава в зоната на операциите да се ограничават и отделни права на гражданите и се предвиждат глоби при нарушение на разпоредбите на закона.

Изрично е регламентирано, че ”всяко лице е длъжно да понесе ограниченията, произтичащи от мерките и да съдейства.
Предвидено е обаче, ако има пострадали граждани, те да могат да получат обезщетения.

Гражданите са задължени да предоставят комуникационни средства и друга техника и да осигуряват достъп на службите.

По време на операция властите ще могат да местят или използват различни превозни средства, да прекъсват комуникации, да разтурят митинги и други обществени прояви.

При антитерористична операция медиите ще бъдат задължени да ”предават незабавно и без изменение съдържанието и смисъла на информацията, необходима за осведомяването на обществеността” и нямат право да разкриват подробности за действията на службите.
Необходимо е да ограничим демократичните свободи, за да се преборим с тероризма. За съжаление, трябва да свикнем с тази мисъл, коментира бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров в сутрешния блок на Нова телевизия по повод подготвяното ново извънредно законодателство за борба с тероризма.

Запитан дали няма да има злоупотреба с власт, Гяуров коментира, че бил доста приятно изненадан от текстовете на законопроекта, които според него предвиждали противодействие на евентуални опити за злоупотреба от страна на властта и службите. В тази връзка се разчитало на Специализирания съд, който щял да контролира целия процес и да дава разрешението за прилагане на мерките по антитерористичното законодателство.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.