Огнян Минчев обвини социолози в неверни данни и политпропаганда

Втори ден политологът и социолог проф. Огнян Минчев гневно реагира и коментира срещу някои социологическите изследвания, които бяха оповестени през последните дни. Това са псевдосоциологически проучвания, голяма част от тях са манипулативни и искат да внушат нестабилна ситуация, а хора от тези агенции арогантно излизат и приказват глупости, заяви Огнян Минчев в студиото на Нова телевизия. Той обвини медиите, че канят социолози, които не коментират социологически резултати, а лансират политически тези. Според професора НЦИОМ беше закрит, за да може псевдо-социологическият монопол да лъже безнаказано.

Вчера на страницата си във Фейсбук Огнян Минчев написа: „Национални телевизии проявяват рецидивиращ идиотизъм – продължават да рекламират “резултати от социологически изследвания” направени – о, Боже – от “социологическите агенции” Мъди Яна и Кукумявка Харис… Само че поне националните телевизии е крайно време да се убедят в няколко очевидни неща. Първо, има съществена разлика между истински сондаж на общественото мнение и платена пи-ар акция, леко маскирана като демоскопия”.

“Поводът, по който вчера написах тази по-ексцентрична бележка на моята страница във Фейсбук е достатъчно ясен. Не искам да правя реклама или антиреклама на никого”, каза днес проф. Огнян Минчев в студиото на Нова телевизия.

Медията беше поканила за коментар по темата и социолозите Боряна Димитрова и Кънчо Стойчев.

„Тези, които са доволни от прогнозните резултати, никога не говорят срещу социологията. Когато пък са доволни от някоя агенция – казват, че тази е най-добрата. А онези, които са недоволни, нямат мъжеството и разума да вникнат в това, защо се получава така”, коментира Кънчо Стойчев. Според него няма доказателства, че данните от сондажите предрешават избора на гласоподавателите.

„Когато човек отива да гласува, той взима решението си на база на няколко фактора, но на един основен – каква е оценката му за управлението, което е било до момента и какви са очакванията му за бъдещото управление. Всичко останало са някакви щрихи от пейзажа – и социологическите изследвания, и други фактори”, допълни Боряна Димитрова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.