Огнян Минчев: Скрита коалиция ГЕРБ-ДПС упражнява властта и пази статуквото

“Това, което се случи през последните месеци, затвърди впечатлението, че формулата на управлението в България се осъществява на две нива. Има една външна, може да се нарече легитимационна коалиция, която официализира властта в очите на Брюксел, в очите на българското обществено мнение. Състои се от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. Тази коалиция е скърцаща, тя преминава през различни кризи, но оцелява благодарение на вътрешната, същинската коалиция, която преминава по остта ГЕРБ – ДПС”.

Това казва политологът Огнян Минчев в интервю за Mediaool. По думите му ГЕРБ-ДПС е коалицията в защита на статуквото на основните властови ресурси между ключовите олигархични кланове в България и всички гласувания в Народното събрание в последно време показват точно това – включително т.нар. “исторически компромис” за промяна на конституцията, арогантното преутвърждаване на екипа на Искров в БНБ като екип на новия гуверньор, разширяване на функциите на НСО повече отколкото на бившето УБО и разбира се, избирането на Мая Манолова за омбудсман.

Огнян Минчев е категоричен, че всички тези решения не биха могли да станат факт, без да се направи извода, че без вътрешната коалиция – ГЕРБ-ДПС, която е охранителна по отношение на статуквото и е гръбнак на съществуващата парламентарна и изпълнителна власт в България – те не са възможни.

Часове по-късно експертът по въпросите на националната сигурност Николай Слатински цитира на страницата си във Фейсбук Огнян Минчев – “Скрита коалиция ГЕРБ-ДПС е гръбнакът на явното управление – и написа следния кратък коментар:

Пита се какво правят останалите партии, съюзили се с ББ?
Много ясно:
Те с ГЕРБ са явната коалиция, която е гръбнакът на скритото управление…

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.