Огнян Герджиков става служебен премиер

Огнян Герджиков става служебен премиер

Румен Радев подписа указ за разпускането 43-ото Народно събрание на 27 януари 2017 г. Държавният глава насрочи провеждането на парламентарни избори на 26 март, съобщиха от пресслужбата на президента. За служебен министър е назначен проф. Огнян Стефанов Герджиков.

Неговото име беше и едно от най-спряганите за поста.

Герджиков е български юрист и политик, председател на 39-ото Народно събрание (НС) в периода 2001–2005 г.

Роден е на 19 март 1946 г. в София. Завършва в Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Специализира във Виенския университет и в Хамбургския институт “Макс Планк”. Асистент при проф. Нисим Меворах, а по-късно професор по търговско право в СУ “Св. Климент Охридски”.

Автор на монографии и десетки статии в областта на търговското право. На 5 юли 2001 г. е избран за председател на 39-ото НС.  На 4 февруари 2005 г. той е принуден да напусне своя пост и по този начин е свален предсрочно от длъжността.

Избиран е два пъти за народен представител от листата на НДСВ. Председател е на парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията в 40-ото НС.

Огнян Герджиков е и носител на орден “Стара планина”.

Сред имената за служебни министри са тези на финансистът Кирил Ананиев, дипломатът Ради Найденов и актьорът Рашко Младенов.

От пресслужбата на държавния глава обаче заявиха, че днес няма да бъде дадена официална информация за състава на служебното правителство.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.