Огласиха партии, политици и магистрати – клиенти и партньори на КТБ

Синдиците на КТБ публикуваха списъците на партии, политици и магистрати, които са имали отношения с фалиралата банка.

Първият списък, качен на интернет страницата на Фонда за гарантиране на влоговете, е на кредитите и депозитите на лица, които заемат висши държавни и други длъжности.

Той е съставен въз основа на сведения, предоставени от председателя на Сметната палата. Към тях са добавени и хора от ръководството на КТБ. Този списък е разделен на три части – за физически лица, за юридически лица и за политически партии.

Вторият списък съдържа консултантски договори, договори за наем и други контракти, сключени между КТБ и същия кръг лица.

И при двата нови списъка сведенията са за период от пет години преди датата на отнемане на лиценза на банката.

Всъщност трудно е да се каже, че от тези четири списъка са изскочили големи и непознати зайци, жирафи, НЛО или каквато и да е друга екзотика, която не е споменавана до момента.

С най-много авоари в КТБ – 13,6 млн. евро – е бил Александър Сталийски – син на покойния едноименен министър на отбраната от правителството на Филип Димитров. Твърди се, че Сталийски -баща е бил близък приятел с Димитър Станишев, бащата на Сергей Станишев. Според търговския Сталийски-син притежава единствено фирмата АСКОМ – 72 – АЛЕКСАНДЪР СТАЛИЙСКИ ЕТ и е в борда на директорите на КАЛАМИЦА АД. Сталийски стана известен като приближен на Бойко Борисов от медийни публикации. Името му е споменавано и покрай кръга „Котараците“. Вече е споменавано в публичното пространство, че Сталийски е успял да спаси голяма част от парите си с цесии.

Моделът и тв водеща Виолета Сечкова, която може да бъде наречена “жената до Сталийски” пък е имала в КТБ 7 млн. лева и 6,8 млн. евро. Сечкова е била от 2009 до 2012 в борда на директорите и съсобственик на известната фирма Ноу Фрейм Медия АД. След преобразуване през 2012 г. фирмата вече се нарича Прайм Тайм Медия и е собственост на дружества свързани с Цветан Василев – Кен Трейд ЕАД и Глобални Пътни Системи АД.

 

Евродепутатът Николай Бареков е имал в КТБ 1 800 000 евро – повече от почетния председател на ДПС Ахмед Доган с неговите 1 359 144.90 лева, 489.76 евро и 661.03 долара.

Министърът на културата Вежди Рашидов имал спестявания от 661 122.53 лева и 950 000 евро.

Експремиерът Иван Костов е имал в КТБ спестявания от общо над 160 ил. лева, а съпругата му Елена Костова – влогове от над 462 000 лева и почти 54 000 евро.

Бившият омбудсман Гиньо Ганев е бил собственик на депозит от близо 184 000 лева. Даниел Вълчев, активист на ДБГ и бивш министър на просветата, е притежавал два влога – от 61 613 лева и 52 982 евро.

Според данните депутатът от ДПС Делян Пеевски е имал няколко влога – от 174 лева, от 19 914 лева, от 97 евро, от 254 евро и 313 долара. Разрешеният размер на кредитите му в евро и в долари е бил съответно 25 000 и 20 000. От тези пари Пеевски е изтеглил и впоследствие погасил 20 345 евро и 20 086 долара, информира Нова ТВ.

Припомняме, че по-рано днес бе огласено искане на главния прокурор Сотир Цацаров до европейски институции, в които той търси съдействие заради проточилата се повече от 18 месеца процедура по екстрадирането на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев от страна на Сърбия, както и липсата на информация от съответните сръбски власти за хода на процедурата.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.