Огласиха мотивите на съдията, пуснал обвинените за покушение срещу Пеевски

Подкопаване на съдебната независимост

Софийски градски съд обяви мотивите за решението на съдията за тримата обвинени за опит за убийство на Делян Пеевски, които бяха пуснати без мярка за неотклонение, съобщиха от пресцентъра на Софийски градски съд.

Димитрина Ангелова е съдията, която остави без мярка за неотклонение тримата обвинени за опит за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски. Мерките за неотклонение на тримата Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев се гледаха в МВР болница на 14 юни.

„Тогава председателят на състава е приел, че за да бъде налице правна квалификация по чл. 115 вр. чл. 18 ал.1 НК е необходимо извършителят, или извършителите да са предприели действия по стартиране на изпълнението на деянието и съответно, то да е останало във фазата на опита – довършен или недовършен. В конкретния случай обаче не се е установило по какъвто и да е начин тримата да са предприели действия по осъществяване на опит за убийството на Делян Пеевски, нарушавайки неговия телесен интегритет”, се казва в съобщението. Посочва се още, че безспорно установено по делото е познанството между тримата, но съдът приема, че това не може да бъде единственото основание за поддържане на тезата, че те са извършили престъпление в условията на задружна престъпна дейност. Единствено установеното по делото от доказателствените източници е намерението на двама от обвиняемите да поставят в охранител на Пеевски техническо средство за наблюдение на движението му, което според съда не е задължително да бъде приготовление за убийството му, а може да бъде поставено от редица други мотиви. Тези и други основания мотивират съда да приеме, че липсва обоснованост на предположението спрямо тримата, както по отношение на обвинението, предявено от прокуратурата, така и по отношение на престъпление по чл. 117 НК.

При тази ситуация съдът е преценил, че е безпредметно да се обсъжда наличието на останалите предпоставки, изискуеми за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража” и оставя тримата без мярка за неотклонение.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.