Огън и жупел – до 39 градуса в неделя

Седем температурни рекорда и един изравнен отчетоха метеорологичните станции в страната за днешния горещ летен ден. Въпреки че е едва втори ден от астрономическото лято, градусите се нажежиха до рекордни температури. Което недвусмислено показва, че лятото дойде ударно, програмно, експертно и веднага се захвана да ни слънчасва – което май му е работата, нали

Рекордни жеги са регистрирани в София, Драгоман, Плевен, Свищов, на Черни връх, на Мусала, в местността Рожен в Родопите, а в Пловдив е изравнен.

В Драгоман е подобрен рекордът от 2007 година. Днес там термометрите показваха 33 градуса, а предишният рекорд е бил градус по-надолу – 30,7. В Плевен рекордът за деня е 35,2 градуса, срещу точно 35 преди години.

Един от най-топлите градове е Свищов, там е отчетен рекорд от 36 градуса. На връх Черни връх градусите се качиха с 18 над нулата, като предишния рекорд за 22 юни там е бил 17,8 градуса.

На връх Мусала в Рила също има рекорд – 15,6 градуса срещу 14,7 от преди години. В местността Рожен в Родопите е отчетена температура от точно 23 градуса, като предишният от 22,5 градуса е бил през 2007 година. В Пловдив е изравнен температурният рекорд за деня от 34 градуса.

На доста места в България са отчетени горещи юлски температури, като във Видин, Враца, Монтана, Пазарджик жегата стигна 35 градуса. Освен в Свищов живакът удари 36 градуса и в Русе, и в Сандански.

И в неделя времето остава слънчево и горещо, като след обяд над западните райони и планините ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали. Вятърът ще е слаб от юг, югоизток.

Максималните температури в неделя ще са между 34° и 39°, а в София 34°

По черноморското крайбрежие максималните температури ще са 29°-31°. Температурата на морската вода е 24°-25°. Вълнението на морето 2 бала.

Над планините ще бъде топло и предимно слънчево. В следобедните часове над масивите в Западна България ще се развие купеста облачности на места ще превали краткотрайно. Максимална температура на 1200 метра – около 27°, на 2000 метра – около 20°.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.