Официално: Правителството е против поскъпването на тока

Правителството е против увеличаването на цената на тока. Освен това кабинетът ще настоява до дни парламентът да организира пленарни дебати по темата с участието на представители на КЕВР, представители на бизнеса и на производители на електроенергия.

Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев след днешното извънредно заседание в Министерски съвет, посветено единствено на обявеното от КЕВР намерение да се изравни добавката “задължения към обществото” за промишлените абонати и бизнеса, което означава, че за промишлените абонати тази такса ще нарасне от 19 на 38 лева за МВт/час консумирана електроенергия.

Още през миналата седмица КРИБ и други работодателски сдружения реагира много остро срещу това намерение и дори обявиха решимостта си да предприемат протестни действия, ако токът за бизнеса поскъпне, тъй като и без това бил един от най-скъпите в Европа, което потавяло пред опасността от фалити цели отрасли.

Веднага след откритото обсъждане в КЕВР на 13 юни премиерът Бойко Борисов се обяви против поскъпването на тока за бизнеса и поиска намесата на парламента, тъй като изпълнителната власт няма право да се бърка в работата на независимата КЕВР. Тогава, а и днес вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че няма нужда от прибързани действия, тъй като реалното поскъпване на тока за бизнеса ще е едва няколко процента и предупреди, че отлагането му ще генерира допълнителен дефицит в НЕК и БЕХ. Освен тово Томислав Дончев подчерта, че КЕВР е независим орган и изрази учудване, че всички основни политически сили недоволстват от решенията на регулатора, и се обявяват против вдигането на цената на тока, при положение че всички имат свои представители в КЕВР, чийто членове единодушно са гласували за това решение.

На днешното съвещание в МС министрите са взели решение през тази и следващите 2 години да бъдат намалявани с по 10% годишно административните разходи в държавните дружества в енергетиката. Бе обявено също така, че Агенцията за държавна и финансова инспекция вече проверява разходите на всички производители на енергия от възобновяеми източници. Дончев допълни, че в ход са множество проверки, резултатът от които ще бъде на разположение на КЕВР, когато са готови. Дончев отбеляза, че има и стартирала проверка от страна на ЕК.

Всъщност опциите за излизане от ситуацията не са много – или намаляване на разходите за производство на енергията, или ограничаване на цените за някои видове производства, коментира Томислав Дончев. По думите му, можем да ползваме и европейския опит и да има промени в данъчната ставка, както е в Португалия и Италия. Дончев призова да не се подхранват съмненията сред обществото, че има политици, които са свързани с производството на енергия от ВЕИ.

Наредбата, с която големите фирми да получат облекчения в цената на тока, вече се обсъжда и може да се направят промени така, че да се разшири обхватът на облекченията, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Междувременно изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев каза, че работодателските организации настояват за “замразяване” на цените на тока до Нова година. През този период работодателите предлагат да се търсят решения за сектора “Енергетика” и след това да се пристъпи към реформирането му. Може ли да има 12 500 мегавата мощности, консумация 2700 мегавата и цената да расте, риторично попита Данев. Деловите среди искат да бъде разписана “пътна карта” за реформа в сектора с набелязани цели, а по всяка цел да има конкретни стъпки за реализация, референтни пунктове със стойности за постигане, конкретни срокове за изпълнение, отговорник за изпълнение и отговорник за контрол, санкции за неизпълнение.

Дори и два или три или пет процента да се свали цената, ножът е опрял до кокала и ние няма да отстъпим, заяви Данев, цитиран от БТА.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.