Официално: 2014-а е нулева за еврофондовете за България

2014 година е нулева за еврофондовете. Правителството прави всичко възможно 2015 да не е. Това каза в студиото на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев, който се завърна от еднодневно посещение в Брюксел. Той прогнозира, че е реалистично да бъдат възстановени около 400 милиона евро. Приоритет ще бъде възстановяването на плащанията по оперативна програма “Регионално развитие”.

Дончев изтъкна, че три са основните проблеми пред страната ни по отношение на еврофондовете: спрените европейски програми, опасността от загуба на средства до края на годината и кога започва новият програмен период.

Вицепремиерът очаква до месец плащанията по ОП „Регионално развитие“ също да бъдат възобновени от страна на Европейската комисия, а плащанията, извършени от държавния бюджет – възстановени. Те обаче най-вероятно няма да са в пълен размер, допълни той.
„Реалистичният сценарии е за 400 милиона. Всеки лев и евро отгоре би бил от помощ и полза. Няма как всичките да бъдат възстановени – Еврокомисията не може да гарантира възстановяване на плащанията навреме, защото и там колегите имат ликвиден проблем и невинаги имат достатъчно пари да обслужат плащанията точно в последния момент“, обясни той.
За близо месец работа на министерството три оперативни програми – „Транспорт“, „Иновации и конкурентоспособност“ и „Региони в растеж“, са минали през Съвета за европейските фондове и вече официално са представени на Европейската комисия. Очаква се следващата седмица да бъде одобрена и ОП „Човешки ресурси“, а до края на месеца има готовност и за още две оперативни програми – „Околна среда“ и „Наука и образование за интелигентен растеж“.
„Ние буквално от първия или от втория ден сме в интензивен диалог, борейки се с основните проблеми, които имаме до края на годината, ясно осъзнавайки, че не може за 30 работни дни да се компенсира цяла година. Въпреки това сме длъжни и нямаме право на нещо различно, освен да направим опит“, заяви Томислав Дончев.

По-късно днес темата за еврофондовете беше коментирана и от премиера Бойко Борисов, който заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и министъра на транспорта Ивайло Московски инспектира строежа на метростанция “Александър Малинов” в ж. к. “Младост”.

Всички проекти по оперативните програми са изпуснати и то така, че няма оправяне, заяви Борисов. По негова преценка ще е много трудно ОП “Транспорт” да бъде пусната и лично тай не е оптимист, че това може да се случи.
“Министрите бяха в Брюксел, но се върнаха с лоши новини. По-следващата седмица се надявам да има решение и да се разбере на какво можем да се надяваме”, допълни премиерът.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.