Официални обвинения срещу четиримата от СДОТО

Днес, 23 април 2013 г., с постановления на Софийска градска прокуратура бяха повдигнати и предявени обвинения на Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов затова, че като директори на СДОТО-МВР не са изпълнили задълженията си по служба, от което са настъпили тежки последици – престъпление по чл. 387, ал. 2, вр. ал. 1 НК – – престъпление по чл. 387, ал. 2, вр. ал. 1 НК – злоупотреба с властта или със служебното си положение и ако от това произлязат вредни последици, виновният се наказва с лишаване от свобода до три години. Ако от деянието са настъпили тежки последици или то се извършва системно от началник към подчинен, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години.

Директорът на СДОТО-МВР Сергей Кацаров е обвинен и за престъпление по чл. 311, ал. 1 НК, който гласи, че длъжностно лице, което в кръга на службата си състави официален документ, в който удостовери неверни обстоятелства или изявления, с цел да бъде използван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства или изявления, се наказва с лишаване от свобода до пет години.

Привлечен в качеството му на обвиняем е и Радко Димитров за извършено от него престъпление по чл. 287 а, т. 2 НК, който гласи, че който с цел да заблуди орган на съдебната власт унищожи запис или част от него, събира или подрежда данните от записа и по този начин създава невярна представа за съответното обстоятелство, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и глоба от 500 до 1000 лева.

Както е известно, през миналата седмица срещу четиримата бяха образувани досъдебни производства по същите обвинение, повдигнати след безпрецедентна проверка, осъществена от 10 прокурори.

Междувременно по тази проверка бе разпитан и главния секретар на МВР Калин Георгиев, а днес след обед предстои да бъде разпитан и ексвътрешния министър Цветан Цветанов.

Вчера пред президента Плевнелиев, който бе на посещение в ГД „Национална полиция”, министърът на вътрешните работи Петя Първанова посочи, че все още чака информация от прокуратурата за конкретните нарушения в служба СДОТИ. Първанова заяви, че след резултатите от вътрешната проверка в МВР за прилагането на СРС, която ще приключи до края на седмицата, ще ги консултира с експерти, които прилагат специални разузнавателни средства.

Не се съмнявам в заключенията на прокуратурата, но не знам какви са, каза Първанова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.