Официална позиция на Сдружение „Журналисти за прозрачно управление“

Сдружение „Журналисти за прозрачно управление“, чийто член е журналистът Лъчезар Лисицов, категорично се обявяваме против клеветническата кампания, която Волен Сидеров и партия „Атака“ предприеха срещу нашия колега, след като той бе набит в стаята на парламентарната им група. Това не е първият случай, в който Волен Сидеров упражнява насилие върху журналисти, както чрез физически, така и чрез психологически тормоз.
Лъчезар Лисицов многократно е защитавал гражданската си позиция и е спазвал всички изисквания на журналистическата етика. През 2010 година той осъди администрацията на президента Георги Първанов по Закона за достъп до информация и я принуди да публикува стенограмата на разговорите на четири очи с руския президент Владимир Путин за т. нар. „Голям шлем“ в енергетиката.
Сдружение „Журналисти за прозрачно управление“ припомня, че лидерът на партия „Атака“ вече бе уличен в подбудителство към лъжесвидетелстване при инцидента на магистрала „Тракия“.
Ето защо, ние настояваме ръководството на Народното събрание да вземе необходимите мерки и да изясни инцидента в парламента.
Уважаеми колеги и граждани, насилието не само над журналисти, но и над всеки един от нас е недопустимо в едно развито демократично общество, в каквото претендираме, че живеем. Особено недопустимо е насилието от страна на хора, които са избрани от нас и които получават заплата и партийни субсидии от нашите данъци. Напомняме ви, че ако сега подминем с безразличие подобна постъпка, от превръщането на България в антиутопия на Оруел ни дели само една крачка.

Иглика Горанова, председател на Сдружение „Журналисти за прозрачно управление“,
Михаил Рангелов, секретар на Сдружение „Журналисти за прозрачно управление“

16.01.2011 г.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.