Одитът на “Софиямед” потвърди нарушения на медицинските стандарти

От януари насам акушерката Емилия Ковачева всеки месец по седем пъти е карала 24-часови смени в частната болница “Софиямед” плюс 8-часовия нормален работен ден. Това е установила проверката на Изпълнителна агенция „Медицински одит” в болницата след ужасяващата история с бебето Никол, което едва на 4 дни беше зверски пребито от акушерката. Според вътрешния правилник на болницата, утвърден от директора, служителите не е можело да работят две последователни 12-часови смени без съответната почивка.

Освен това акушерката Емилия Ковачева е била на два договора – трудов и граждански, но това не е позволено от закона, обясни пред Нова ТВ доц. Златица Петрова – директор на Изпълнителна агенция „Медицински одит”.

Сред другите нарушения, установени от одита на болницата, са и застраховките. Всички служители е трябвало да бъдат застраховани, но всъщност застраховки имат само определени служители. Акушерката Емилия Ковачева няма.

„Стандартът изисква болницата да има минимум четирима лекари специалисти по неонатология. Тази болница има двама на трудов договор. Тоест отклоненията са в неонатологията”, допълни доц. Златица Петрова.  В болницата имало още петима доктори с такава специалност, които са на граждански договори.

Проверката на агенция “Медицински одит” е открила и нарушения по самия ход на лечение на малтретираното бебе.

„В историята на заболяването първото отразяване на състоянието на детето е отбелязано на следващия ден в 19:30 часа, 16 часа по-късно”, обясни Златица Петрова. По думите й, няма изненада, че има много нарушения в болницата.

Резултатите от проверката бяха коментирани пред Нова ТВ от д-р Иван Колчаков, който е член на ръководството на болница “Софиямед”.

„Акушерката Емилия Ковачева има 240 часа извънреден труд за тази година. Безспорен факт. Не го оспорваме. В България с десет пъти по-малко пари трябва да изпълняваме европейски стандарти. Първият проблем е, че в над 400 болници в страната има 70 специалисти по неонатология и микропедиатрия. Разпределете ги в тези болници”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” д-р Иван Колчаков. Той призна, че има остър недостиг на кадри, включително и на акушерки.

„Имаме две възможности – или да привличаме от други болници на граждански договор, или нашите специалисти да работят допълнително по тяхно желание. Безспорен факт е, че акушерката, тъй като живее в Самоков, предпочита да изкара две дежурства, а не да си ходи до Самоков да спи и да пътува”, каза Колчаков. Директорът на болница „Софиямед” обаче призна, че от гледна точка на правилата, са в отклонение.

„Имаме вътрешни разпоредби. Ще вземем всички необходими мерки. Тези правила трябва да бъдат прилагани във всичси лечебни заведения, защото е повсеместна практика извънредната работа. В невъзможност сме – или работим като правим някакви компромиси със стандартите, или не можем да работим”, заключи д-р Иван Колчаков. След което изтъкна, че акушерките в “Софиямед” получават по-голяма заплата отколкото лекарите в Спешна помощ в София.

Д-р Колчаков обяви, че ръководството на “Софиямед” ще отправи възражение срещу констатациите на “Медицински одит” относно спазването на медицинските  стандарти и правилника на работа в болницата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.