Очакват се нови шокиращи сметки за парно в София

Столичани бе трябвало да очакват нови шокиращо високи сметки за топлоенергия, в което ще бъдат калкулирани едни 338 000 лева.

Ситуацията е парадоксално, но  и абсолютно реална.

Днес бе обявено, че Комисията за защита на конкуренцията е глобила "Топлофикация София" с 338 000. Антимонополната комисия е установила, че общинското дружество е злоупотребило с господстващото си положение, като е забавило навлизането на свой конкурент на пазара, предлагащ услугата „дялово разпределение на топлинна енергия”.

На практика, обаче, няма кой друг да плати тази глоба освен клиентите на столичното парно или – не дай Боже – всички столичани. В първия случай сумата просто ще бъде начислена в сметките на „поданиците” на общинското дружество-монополист, а във втория ще излязат от бюджета на София, който се пълни от данъците на столичани.

Истината е, че от години „Топлофикация-София” е на ръба на фалита с дългове, които според различни източници варират от 250 до 494 млн. лева. Огромната част от тези задължения са към „Булгаргаз”. При това положение е пределно ясно, че просто няма откъде да се вземат тези 338 000 лева, с които КЗК абсолютно справедливо и законосъобразно глобява общинското другество. Известно е, че там в момента текат няколко проверки, вкл. от АДФИ и от Сметната палата.

По-рано пред "Хоризонт" един от говорителите на протестиращите Янко Петров обяви, че кметът на София Йорданка Фандъкова скоро ще получи ултиматум за решаване на проблемите с "Топлофикация".

Снимка: Радио София

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.