Очаква се официална визита на Раул Кастро в Русия

През тази година се очаква официално посещение в Русия на председателя на Държавния съвет и премиер на Куба Раул Кастро. Това съобщи ИТАР-ТАСС, като цитира изявление на зам.-министъра на външните работи на Русия Василий Небензя, направено на брифинг в Хавана. Там Небензя участва в двудневни консултации между външните министерства на Русия и Куба.

На този етап няма договорена дата за визитата. Руският зам.-министър припомня, че Хавана и Москва поддържат политически диалог на високо равнище и всяка година ръководителите на двете страни се редуват в своите официални посещения. През юни 2014 г. в Хавана беше руският президент Владимир Путин.

По-рано през тази седмица органът на Кубинската комунистическа партия Granma за първи път от 6 месеца насам публикува снимка на Фидел Кастро, предишният пръв партиен и държавен ръководител на Куба и брат на Раул Кастро.

След като се оттегли от ръководните постове Фидел Кастро, който в момента е на 88 години, рядко се появява публично, но иначе публикува в партийното издание свои статии, в които коментира вътрешното и международното положение.

В началото на 2015 г. в някои медии се появиха поредните предположения за смъртта на Фидел Кастро. Слуховете бяха опровергани в края на януари, когато Фидел публикува свое открито писмо до кубинските студенти, в което изтъква, че както и преди не се доверява на политиката на САЩ и отбелязва, че защитата на мира е дълг на всеки.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.