Обявиха какво, но не и кой свали над Украйна самолетът от полет МН17

Ракета „Бук“ е свалила полет МН17 на „Малайзийските авиолинии“ над Източна Украйна миналата година, убивайки 298 души на борда. Това е заключението на официалното разследване за инцидента, докладът от което бе огласен днес. От документа става ясно какво е погубило самолета, но не и кой е виновникът за това престъпление.

„Полет МН17 се е разбил в резултат на взривяването на бойна глава извън самолета, при лявата страна на пилотската кабина. Тази бойна глава отговаря на типа ракети, ползвани от ракетната система „земя-въздух“ „Бук“, каза председателят на Холандската служба за безопасност на транспорта Тибе Юстра по време на пресконференция.

Киев е трябвало да затвори въздушното пространство над Източна Украйна, заради конфликта с проруските сепаратисти, се казва още в доклада на следователите. „Стигнахме до заключението, че украинските власти са имали достатъчно причини като предпазна мярка да затворят въздушното пространство над източните райони на страната“, каза Юстра, цитирана от “Фокус”.

Холандското разследване за катастрофата на малайзийския боинг над Източна Украйна през лятото на 2014 г. е пристрастно и изпълнява политическа поръчка, заяви в Москва днес руският заместник външен министър Сергей Рябков, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

“Можем само да съжаляваме, че въпреки нееднократните опити и искания на Русия за цялостно и безпристрастно разследване, което да вземе предвид цялата информация, с която разполагаме, е налице очевиден опит да се направи пристрастно заключение и да се изпълни политическа поръчка”, каза Рябков.

“Разчитаме, че занапред тези отклонения от нормата, от това как трябва да се разглеждат такива въпроси, ще бъдат коригирани”, добави Рябков.

На 17 юли 2014 година пътнически самолет „Боинг 777“ на „Малайзийските авиолинии“, извършващ полет MH17 от Амстердам за Куала-Лумпур, се разби в Донецката област на Украйна, където се водеха сражения между украинската армия и силите на самопровъзгласилите се републики. При катастрофата загинаха всички хора на борда – 298 души, 193 от които са граждани на Холандия.

През юли тази година Русия наложи вето на проекторезолюцията на Съвета за сигурност на ООН, с която трябваше да бъде създаден специален трибунал за виновниците за катастрофата на полет MH17 на Малайзийските авиолинии в Източна Украйна. За гласуваха 11 страни, а Китай, Венецуела и Ангола се въздържаха. Преди да бъде подложена на гласуване проекторезолюцията, представителите на 15-те страни запазиха минута мълчание в памет на 298-те жертви на катастрофата. Петте страни, които водят разследването на катастрофата – Малайзия, Холандия, Австралия, Украйна и Белгия, искат да бъде създаден трибунал, а самата проекторезолюция бе внесена от Малайзия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.