Обявиха бедствено положение в Мездра, така е и в община “Родопи”

Кметът на Мездра Иван Аспарухов обяви бедствено положение, съобщи Дарик. Минаващата край града река Искър бързо покачва нивото си. Тази нощ, заради прелялата река Моравишка, са били изведени 18 човека от общежития в западната промишлена зона на града. До сутринта са били настанени в ритуалната зала на Мездра, вече са върнати по домовете им. Реката е заляла дворовете на предприятията “Нютекс” и “Леденика”, има отнесени животни и покъщнина.
От тази сутрин повишава нивото си и река Боденска бара. Придошлите води вече заляха 5 къщи на ул. “Александър Стамболийски”.
Продължава бедственото положение за пловдивското село Храбрино, което е напълно откъснато от света, защото пътят е разрушен. Мостът е поддал и единственото здраво съоръжение в района се оказа римският мост на река Тъмръшка. В бедствено положение, освен него, са Лилково, Плочник, Извор, Дедево, Бойково и Ситово – всички от пловдивската община “Родопи”.
Багери проправят алтернативно трасе между седемте села. Пропадналият участък на пътя е от републиканската пътна мрежа. Комисия от София е дошла, за да оцени ситуацията и да намери бързо решение, съобщи БГНЕС.

В момента до селата не може да стигне нито пожарна, нито линейка. Според изчисленията на експертите, хиляди левове са необходими, за да се поправи пътят. Храбрино остана и без питейна вода, след като и двата водопровода в селото бяха разрушени.

Петметрова вълна е заляла селото, разказват очевидци.Вълната е дошла от планинската река, която се е задръстила заради проливните дъждове.
Дъждовете в района продължават и в момента.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.