Обвиняват ген. Шивиков в системна злоупотреба със служебно положение

Прокуратурата проверява оръжейна фирма "Аркус"

В хода на разследването на Военноокръжна прокуратура – София срещу бригаден генерал Димитър Шивиков за неправомерното ползване на труда на четирима негови подчинени за ремонт на собственото му жилище са събрани доказателства за още 9 случая на злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт, съобщиха от държавното обвинение.

Както е известно, след първото обвинение срещу тогавашния командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, ген. Шивиков подаде рапорт за напускане на армията. Неотдавна той се кандидатира за кмет на Карлово, където в подписка в негова защита се включиха хиляди граждани.

С днешна дата от прокуратурата съобщават, че за 10 – те случая на злоупотреба със служебно положение на 14 септември е повдигнато обвинение на Димитър Шивиков в качеството му на командир на „61-ва Стрямска механизирана бригада“- Карлово.

А ето и подробностите, които съобщава прокуратурата.

В хода на разследването са били събрани и доказателства за извършено от ген. Шивиков длъжностно присвояване на вещи по време на мисия в Афганистан. Материалите за присвояването на отделени в ново досъдебно производство срещу бригаден генерал Шивиков.

През 2010 г. ген Шивиков е бил Национален командир на 18 – ти контингент от въоръжените сили на Република България за участие в операцията на мисията на НАТО – ИСАФ „Международни стабилизиращи сили в Афганистан“. На всеки национален контингент е било предоставено имущество (одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи) като безвъзмездна помощ на местното население. Имуществото не е било раздадено с тази цел, като командирът на контингента е разпоредил част от него да бъде върнато в България. Това е станало с военен полет, заедно със служебното имущество на българската армия. Така на 24.08.2010 г. на летище Пловдив по разпореждане на ген. Шивиков са пристигнали 104 одеяла с емблемата на ИСАФ, 87 броя зимни комплекти – яке с панталон, ръкавици, шал и шапка с емблемата на „ИСАФ“, 104 броя зимни якета, 135 броя спортни екипи с емблемата ИСАФ и надпис Афганистан, 20 броя топки и 18 бр. походни легла. Извършеното по заповед на ген. Шивиков е било установено от органите на военната полиция. Осъществена е била проверка от Министерство на отбраната, според която е налице „нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор“ като основание за търсене на отговорност. Предложението на комисията е останало без последствия. В хода на разследването са проверени и отхвърлени версиите, че имуществото е било предоставено на домове за деца в България.

Събраните в хода на първоначалното разследване доказателства сочат за системна злоупотреба със служебно положение на началник към подчинени, изтъкват от прокуратурата, като огласяват още данни от разследването.

На 17 и 18 май 2014 г. в Община Карлово било организирано тържество от местно значение „Ежегоден мотокрос“ на мотописта в село Васил Левски. Един ден преди тържеството ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен да осигури техника – военни автомобили и електроагрегат, които да се използват за тържеството. Устно е разпоредил 9 военнослужещи да участват в мотокроса като група за охрана на използваното войсково имущество и група за извозване на материалните средства.

През лятото на 2014г., след устна молба на представител на Сдружение „Ловно – рибарско дружество“ – Карлово, ген. Шивиков разпоредил на свои подчинени – 11 военнослужещи и трима цивилни служители на „ 61-ва Стрямска механизирана бригада“- Карлово да извършат с необходимата техника строително–ремонтни дейности в Ловен парк – гр. Карлово. С личния труд на военнослужещите и техниката на бригадата били изградени подпорна стена, бетонови стъпала, чешма, бетонова пътека към нея. Монтирани били седалки на футболното игрище и била изградена предпазна ограда към него в Ловен парк- град Карлово.

На 26.09.2014 г. Сдружение „Ловно рибарско дружество” – Карлово провело тържеството „Откриване на ловен сезон за едър дивеч 2014-2015 г.“ Преди провеждането на тържеството ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен офицер да осигури техника и личен състав за провеждане на това тържество. Разпоредил в мероприятието да участват 24 военнослужещи и цивилни служители на бригадата. По разпореждане на Шивиков били предоставени военни автомобил и палатки от поделението. Военнослужещите са осигурили материалното и кетъринговото обслужване на тържеството на ловците.

На 10 – 12 октомври 2014 г. в гр. Калофер е било проведено тържество -„Девети национален събор „Да запазим Българското“. За логистичното осигуряване на това мероприятие ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен да организира и предостави техника и личен състав. В тържеството участвали 8 военнослужещи, предоставени били военни автомобили, отбранителни продукти – агрегати, електро – осветителна мрежа, 6 палатки, 30 дървени пейки, 54 столове и 39 маси .

На 06.12.2014 г. Община Карлово организирала празненство по случай Никулден. Преди провеждането на тържеството ген. Шивиков устно разпоредил на свой подчинен да осигури техника и личен състав за логистична подкрепа на мероприятието. По негово разпореждане в тържеството взели участие 8 военнослужещи и военни автомобили.

На 16.12.2014 г. иззел правомощия на ръководител на служба за контрол по Закона за движение по пътищата и разпоредил устно на началника на отделение „Административно“ във военното формирование да отнеме за 7 дни свидетелството за управление на МПС на шофьора на бригадата – редник от същото формирование. За времето от 16.12.2014 г. 23.12.2014 г. шофьорът на бригадата е бил неправомерно лишен от възможността да изпълнява служебните си задължения.

На 06 и 07 февруари 2015 г. Община Карлово организирала тържество „Ден на лозаря – Трифон Зарезан град Карлово“. За провеждането на това мероприятие на 30.01.2015 г. ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен да осигури военна техника и личен състав – автомобили, палатки и 9 военнослужещи.

На 29.04.2015 г. разпоредил устно на управителката на стола на военното формирование да осигури личен състав, които да участват в мероприятие, организирано от община Клисура . На 29 и 30 април 2015 г. 5-ма цивилни служители на „61-ва Стрямска механизирана бригада“ посрещали в стола официалните гости на град Клисура.

За периода от месец март 2014 г. до 13.06.2015 г. ген. Шивиков иззел правомощията на Командира на Сухопътните войски и без договор и безвъзмездно предоставил бетонов басейн на лице – специалист по лова в Сдружение „Ловно – рибарско дружество“- Карлово, за отглеждане на пъстърва. Наем в размер на 28 307 лева не е заплатен от Ловно – рибарското дружество на Сухопътни войски. Бетоновият басейн се намира на територията на полигон – танкодрум.

От прокуратурата информират, че разследванията по двете досъдебни производства продължават.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.