Обвинителният акт за атентата на летище Сарафово е срещу неоткрит извършител

Очакванията ни са, че обвинителният акт за атентата в Сарафово ще бъде внесен в съда най-късно до края на следващата седмица. Това обяви в интервю за БНТ главният прокурор Сотир Цацаров.

Припомняме, че вчера на брифинг след среща с президента на Израел държавният ни глава Росен Плевнелиев обяви, че е въпрос на дни извършителите на терористичния акт да бъдат изправени пред съда.

Обвинител номер 1 обясни, че съгласно последните изменения в Наказателно-процесуалния кодекс обвинителният акт ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд, а не в съда по мястото на извършване на престъплението – в случая Бургаския окръжен съд.
Цацаров посочи, че съдебното производство ще протече задочно, както и цялото наказателно производство, тъй като извършителите не са открити. Предприети са всички действия за установяване на местонахождението на лицата, които са обвиняеми и които сега би следвало да влязат в качеството на подсъдими, но не са намерени на които и да е техни адреси, подчерта главният прокурор.

Той изтъкна, че е очевидно, че процесът ще протече в отсъствието на подсъдимите, но важното е, че ще бъде даден ясен знак как следва да се противодейства на тероризма. Толерантността към подобни деяния трябва да е нулева, категоричен е главният прокурор.

Сотир Цацаров смята, че чисто разузнавателният егоизъм на държавите е започнал да се преодолява.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.