Обвиниха шефове от ДАИ-Търново, че са организирана група за рекет

Подкопаване на съдебната независимост

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четирима служители от Регионална дирекция „Автомобилна администрация“-Велико Търново за участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи и изнудване чрез злоупотреба със служебно положение, съобщиха от ДАНС.

Участниците в групата бяха задържани на 6 август 2014 г. при специализирана операция на ДАНС под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

Обвинения са повдигнати на Петър Петров -ръководител на групата, директор на Регионалната дирекция „Автомобилна администрация“ във Велико Търново, на Любен Мерджанов, Валентин Христов и Станислав Марков – участници в групата, служители в същата дирекция.

Според събраните до момента доказателства престъпната структура е действала поне от април 2014 г. В процес на доказване е евентуалното й действие в значително по-продължителен период от време. Участниците са организирали събирането на подкупи по определена тарифа от автомобилни школи, пунктове за годишни технически прегледи, транспортни фирми, от контрола по пътищата.
По досъдебното производство са извършени претърсвания и изземвания на парични средства и други доказателства по делото в няколко града на територията на областите Велико Търново и Варна.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на четиримата участници в престъпната структура е наложено задържане до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всички тях.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.